+36-30-160-6000

A foghiányt célszerű mielőbb orvosolni, hosszabb idejű fennállása esetén nemcsak az arc esztétikájában okozhat zavart, elégtelen táplálkozáshoz, csökkent rágófunkcióhoz, és a hiányzó fog helyén keletkező csontveszteség miatt a többi fog elmozdulásához vezethet.

A hiányzó fogak pótlására a meglévő fogak számától, és helyzetétől függően ma már számos alternatíva közül választhat a páciens. A híd, a részleges és teljes protézis mellett az egyik legesztétikusabb megoldást jelenti a fogbeültetés. Az elveszített fog helyére beültetett fogászati implantátumokra rögzülhet protézis, híd, körhíd és korona is.

Híd

Kellő számú és megfelelő elhelyezkedésű pillérfog esetén, a fixen rögzülő hídpótlás lehet az első választási lehetőség. A hídpótlás kiterjedt foghiány megszüntetésére és kombinált, részleges fogpótlásra egyaránt alkalmas, a tartós fogpótlások közé tartozik. Egy vagy több fogat pótol, úgy hogy közben kettő vagy több fogat használunk fel pillérfognak. Ha a kiterjedt foghiány mindkét szélén ép fog található, ezek szolgálhatnak a természetes fogakra készített fémmentes kerámia híd pilléreiként.

A kerámia hídpótlások készülhetnek fém és fémmentes cirkónium-oxid vázzal is, utóbbiak nemcsak esztétikusabbak, alapanyaguk is természetes és testbarát, színük és formájuk a leghűebben képes visszaadni a eredeti fogak színvilágát.

A hídpótlás modern alternatívája, ha a foghiányokat előbb implantátumokkal pótoljuk, és a hídpótlás már eleve az implantátumra készül.

Részleges kivehető fogpótlás

Ha a foghiány olyan mértékű, hogy lehetetlenné teszi a rögzített hídpótlás elkészítését, nincs elég pillérfog, vagy hátul már nincs pillérfog a nagyőrlő fogak helyén,  a részleges, kivehető fogpótlás, fogsor jelentheti a foghiány megszüntetésének megoldását.

A részlegesen kivehető fogpótlás a megmaradt fogakhoz rögzül kevésbé esztétikus drótkapcsos rögzítéssel, mely hátránya, hogy a drótkapcsot tartó fog fogszövete idővel elkopik, vagy olyan rejtett, precíziós elhorgonyzási elemmel, mely a legmagasabb esztétikai igényeknek is eleget tesz. Mivel a rejtett elhorgonyzású elemet mindig a saját fogak viselik, így kívülről teljesen észrevehetetlen.

Azok számára, akik ennek ellenére is viszolyognak a kivehető fogpótlás viselésétől, alternatíva lehet a hátsó hiányzó fogak implantátumokkal való pótlása, melyre fix hídpótlás készíthető, kiküszöbölve a részleges kivehető pótlás viselésének összes nem kívánt velejáróját, kényelmetlenségét.

Teljes kivehető fogsor

Teljes foghiány esetén vagy,ha csak 1-3 fog vagy egyetlen fog sincs egy állkapocsban, akkor készítjük a teljes, kivehető fogsort, a műfogsort vagy protézist.

A kivehető fogpótlás, műfogsor a fogatlan állcsontgerincre fekszik fel, esztétikailag képes pótolni a hiányzó fogakat és az ínyt, visszaadja a rágási funkciót, az arc harmóniáját, általa a száj körüli ráncok is újra kisimulnak. A fogpótlás egy speciális műanyagból, akrilátból készül, melyek különböző fém részekkel kerülnek megerősítésre.

A protézis stabilitása érdekében ebben az esetben is lehetőség van implantátumon nyugvó fogsor készítésére. Ha a fogsor mellett alternatívaként szerepeltetjük az implantációt, minimum 6-8 implantátum beültetésére van szükség, melyre fix fém-kerámia vagy cirkon-kerámia hídpótlás készülhet.

Alsó, teljes kivehető protézis

Ha egyetlen fog sem maradt az állkapocsban, az alsó protézis instabillá válik, mivel csak az ínyen  támaszkodhat meg, így könnyel elmozdul rágáskor vagy beszéd közben. Ezt a hátrányát az alsó állkapocsba ültetett 2 vagy 4 implantátum tökéletesen kiküszöböli és segítségével egy nagyon kényelmes, hordható fogsor alakítható ki vele.

A fogsor patentszerű elemekkel kapcsolódik a fogsorhoz, így kivehető marad, ami nagy előnyt jelent, mert könnyen tisztán tartható, de mégis teljes stabilitást biztosít, ha fel van pattintva a helyére, így lehet vele enni, beszélni, nevetni.

Felső, teljes kivehető protézis

A felső teljes, kivehető fogsor hátránya, hogy a megfelelő stabilitás miatt a teljes szájpadlást befedi, mert csak így érvényesül a nyálkahártya vákuumszerű szívó hatása, amely helyben tartja, így megakadályozva a kiesést. A megszokás egyes esetekben hosszadalmas folyamat lehet, az ízérzékelés csökkenését és esetleges akut hányingert vonhat maga után.

Ebben az esetben is megoldást jelenthet az implantáció. 4 implantátum segítségével ugyan olyan patent mechanizmussal lehet rögzíteni a felső fogsort, mint az alsó, teljes kivehető protézis esetében. Ilyenkor nincs szükség a nyálkahártya vákuum hatására, ezért a fogsor teljes szájpadi része eltávolítható.

Teleszkópos fogsor

Amennyiben a foghiány nem subtotális, a páciens rendelkezik még 1-3 ép, saját foggal, az implantátumokhoz hasonlóan ezek a fogak segítenek a teljes kivehető fogsor helyben tartásában, rögzítésében. A fogsor rögzítését ilyenkor nem patentok, hanem a preparált és előkészített fogcsonkokra készített fém sapka, fogászati szaknyelvben, úgynevezett teleszkóp látja el. A teleszkóp tökéletes ellendarabja a fogsorban rögzül, lehetővé téve a tökéletes illeszkedést. Amikor a fogsort a páciens a szájában a helyére illeszti, a két teleszkópelem összecsúszik és megszorul, ezáltal stabilan rögzül, meggátolva bármilyen mértékű elmozdulást.

Stéges kivehető fogsor

A másik, a teleszkóphoz hasonló illesztési elem a stég. Az overdenture-nek is nevezett stéges fogsor implantátumokon rögzül. Ilyenkor 4 implantátum garantálja a kivehető fogsor stabilitását. Az implantátumoknak köszönhetően a kivehető protézis fixen tart, nem terheli külön a szájpadlást.

Az implantátumok erős alátámasztást biztosítanak a műfogaknak, mely ebben az esetben is patkó alakú, az akril rész nem fedi el a teljes szájpadlást. Az így rögzített műfogsor előnye, hogy nem mozdul el beszéd,rágásés nevetés közben sem, tisztításkor azonban kivehető, és egy speciális patent segítségével helyezhető ismét vissza a szájba.

Fogimplantátum

A foghiányok pótlásának egyik legmodernebb fogászati-szájsebészeti eszköze a fogbeültetés, azaz implantáció. A fogászati implantátumokat nagy tisztaságú orvosi titánból készítik, mivel ez biológiai, kémiai és fizikai jellemzőinek köszönhetően a legmegfelelőbben épül a csontba és az emberi szervezet teljes mértékben elfogadja, ami elengedhetetlen a sikeres fogbeültetéshez.

Az implantátum (mesterséges gyökér), tökéletesen beépül az állcsontba, így biztonságos alapot nyújt a fix és kivehető fogpótlásnak. A fogászati implantátumra, mely nem igényli a szomszédos fogak lecsiszolását sem, készíthető kiváló esztétikai tulajdonságokkal rendelkező, fixen rögzíthető hídpótlás, stabillá tehető velük a kivehető fogpótlás (pl.: stéges, overdenture fogpótlás), valamint kellő számú fogimplantátum beültetésével, akár teljes foghiány esetén is készíthető segítségükkel fixen rögzített körhíd.

Az implantátumok minőségi követelményeit több évtizedes fogászati tapasztalat, valamint a szigorú és ellenőrzött gyártási technológia támasztja alá. Amellett, hogy tartós megoldást biztosítanak, a fogászati implantátumok nagy előnye, hogy a csontot is megőrzik maguk körül, nem lép fel csontpusztulás, mely fogvesztés esetén nagyon gyorsan bekövetkezik.

Visszahívást kérek