A foghiányt célszerű mielőbb orvosolni, hosszabb idejű fennállása esetén nemcsak az arc esztétikájában okozhat zavart, elégtelen táplálkozáshoz, csökkent rágófunkcióhoz, és a hiányzó fog helyén keletkező csontveszteség miatt a többi fog elmozdulásához vezethet.

A hiányzó fogak pótlására a meglévő fogak számától, és helyzetétől függően ma már számos alternatíva közül választhat a páciens. A híd, a részleges és teljes protézis mellett az egyik legesztétikusabb megoldást jelenti a fogbeültetés. Az elveszített fog helyére beültetett fogászati implantátumokra rögzülhet protézis, híd, körhíd és korona is.

Híd

Kellő számú és megfelelő elhelyezkedésű pillérfog esetén, a fixen rögzülő hídpótlás lehet az első választási lehetőség. A hídpótlás kiterjedt foghiány megszüntetésére és kombinált, részleges fogpótlásra egyaránt alkalmas, a tartós fogpótlások közé tartozik. Egy vagy több fogat pótol, úgy hogy közben kettő vagy több fogat használunk fel pillérfognak. Ha a kiterjedt foghiány mindkét szélén ép fog található, ezek szolgálhatnak a természetes fogakra készített fémmentes kerámia híd pilléreiként.

A kerámia hídpótlások készülhetnek fém és fémmentes cirkónium-oxid vázzal is, utóbbiak nemcsak esztétikusabbak, alapanyaguk is természetes és testbarát, színük és formájuk a leghűebben képes visszaadni a eredeti fogak színvilágát.

A hídpótlás modern alternatívája, ha a foghiányokat előbb implantátumokkal pótoljuk, és a hídpótlás már eleve az implantátumra készül.

Részleges kivehető fogpótlás

Ha a foghiány olyan mértékű, hogy lehetetlenné teszi a rögzített hídpótlás elkészítését, nincs elég pillérfog, vagy hátul már nincs pillérfog a nagyőrlő fogak helyén,  a részleges, kivehető fogpótlás, fogsor jelentheti a foghiány megszüntetésének megoldását.

A részlegesen kivehető fogpótlás a megmaradt fogakhoz rögzül kevésbé esztétikus drótkapcsos rögzítéssel, mely hátránya, hogy a drótkapcsot tartó fog fogszövete idővel elkopik, vagy olyan rejtett, precíziós elhorgonyzási elemmel, mely a legmagasabb esztétikai igényeknek is eleget tesz. Mivel a rejtett elhorgonyzású elemet mindig a saját fogak viselik, így kívülről teljesen észrevehetetlen.

Azok számára, akik ennek ellenére is viszolyognak a kivehető fogpótlás viselésétől, alte