A teleszkópos fogsor a kivehető, kombinált fémlemezes fogpótlások egyik típusa, melyre nagymértékű foghiány esetén van szükség, amikor fix pótlásokkal már nem korrigálható a foghiány. Mind funkciójában, mind esztétikájában kedvező hatást biztosít, a kivehető rész a meglévő saját fogakhoz, illetve az őket fedő, úgynevezett teleszkópkoronákon rögzül, rejtetten.

Teljesen fogatlan állcsont esetében csak a teljes kivehető fogpótlás jelent megoldást, teleszkópos elhorgonyzású fogsor akkor készülhet, ha a foghiány régebbi keletű, de a fogsorban még található minimum 1-3 ép fog.

Ilyenkor az implantációt az esetek zömében kizárja a nem megfelelő csontállomány Amennyiben ezen csonthiány kisebb mértékű, csontpótló beavatkozással lehet orvosolni. A csontpótlás utáni a gyógyulás időszaka akár féléves időtartamot is igénybe vehet, ilyenkor csak ennek leteltével kerülhet sor az implantátum beültetésre.

Primer és szekunder teleszkóp koronák

A teleszkópos kivehető műfogsor esetében primer és szekunder koronák segítségével oldható meg, hogy a fogsor rágás, beszéd, evés és mosolygás közben is megőrizze stabil helyzetét. A páciens megmaradt, ép fogai rögzítő elemeként, dokkoló egységként funkcionálnak a protézisnek.

A primer, fémszínű borítókoronákat a szájban lévő, lecsiszolt fogakra ragasztja feli a fogorvos, a kivehető fogsor is ezen rögzül teleszkópos rögzítéssel. A protézis belsejében lévő szekunder belső koronák fogadják be a primer fémkoronákat, a kettőjük közti súrlódási-tapadási erő felel a kivehető fogpótlás stabil helyzetéért.

A rejtett rögzítő elemként funkcionáló, primer teleszkóp koronák tehát a lecsiszolt fogcsonkon rögzülnek, melyre a súrlódás erejénél fogva pattan rá a szekunder rendszerű teleszkópos korona. A legstabilabb teleszkópos rendszer aranyból készülő koronákkal érhető el, így hozható létre a két korona közt a legerősebb tapadás, ezáltal biztosítható a kivehető fogsor maximális stabilitása.

Aranykorona hátránya

Az arany koronák hátránya, hogy illesztésük hegesztést igényel. A fém alaplemezhez ugyanis, speciális hegesztéssel rögzítik őket. Árukat tekintve is költségesebbek, hiszen nemcsak az arany ára, a speciális hegesztés is megemeli a beavatkozás költségét.

A teleszkópos fogsor esetében a protézis rejtett rögzítéssel kerül felhelyezésre, előnyösebb és esztétikusabb választás, mint a kapcsos rögzítésű fogsor, hiszen a teleszkóp láthatatlan és nagyobb stabilitást is biztosít. Hátránya, hogy csak 1-3 ép, teljes értékű fog megléte esetében készíthető, amikor már egy kombinált – fix hídpótlást is tartalmazó – rejtett elhorgonyzású protézis nem készíthető.

Részleges vagy teljes fogsorok, rejtett rögzítéssel

Teleszkópos fogsor

A teleszkóp korona egy rejtett rögzítő elem, ami a részleges vagy teljes fogsorok stabilitását hivatott biztosítani. A primer és szekunder teleszkóp koronák esetében a rögzülés során a súrlódási-tapadási erő hasznosul. E típusú rögzítő elemen kívül még léteznek más típusú rögzítő elemek is, úgy mint csúsztatható és patentos rejtett rögzítő elemek is.

A teleszkópos fogsor készítésének menete

Miután a fogorvos a még meglevő ép fogakat előkészítette, lecsiszolta, a fogtechnikus a minta alapján elkészíti az egymásnak pontosan megfelelő primer és szekunder teleszkóp koronákat. A primer koronát a meglévő lecsiszolt fogakra cementtel rögzítik, a szekunder rész a kivehető fogsorba helyezkedik el, mint a primer korona pontos negatív mása. A rögzítés hatékonyságát az egymással súrlódó koronafalak biztosítják.

Implantológiai szolgáltatásunkról itt olvashat bővebben!