A teljes fogatlanság megszüntetésére nyújt alternatívát a kivehető, teljes lemezes fogprotézis, műfogsor. Amennyiben a meglévő fogak száma 1,2 vagy 3, nem teszi lehetővé rögzített fogpótlás, híd készítését, ezekben az esetekben is teljes lemezes fogprotézis, műfogsor készül. A teljes műfogsor nemcsak a hiányzó fogakat pótolja, segít megtámasztani az arc és az ajak izmait is, nem engedi, hogy az arcizmok, az orca beessenek, visszaállítja a rágás és a beszéd, foghiány következtében kialakult csökkent képességét is.

A műfogsor viselése a kezdeti időszakban okozhat kényelmetlenségeket, amíg a szájüreg meg nem szokja az új fogsort. Közvetlenül a szájba helyezés után percekig tartó, kényelmetlen, idegentest-érzés jelentkezhet, mely rövid idő alatt magától megszűnik. Fölléphet érzékenység, irritáció, fokozott nyáltermelés, és eleinte a műfogsor nem megfelelő stabilitása is gondot okozhat, amíg a nyelv és az arcizmok meg nem tanulják a helyén tartani az új protézist. A megfelelő stabilitásérzet kialakulásában segíthetnek a fogsorrögzítő krémek is. A túlzott nyálképzésen túl jelentkezhet néhány napig tartó hányinger, és fájdalom, ha a kivehető fogpótlás nyomja az ínyt.

Átlagosan 3 hét

Az Amerikai Fogorvosi Szövetség statisztikai adatai szerint a megszokási időszak átlagosan három hét, ezalatt javasolt a protézis éjszakai viselése is. A megszokási idő leteltével nincs szükség az éjszakai viseletre, ekkor regenerálódhat a szájüreg és ellazulhat a fogíny. Az éjszakára eltávolított műfogsort tisztítás után tisztítófolyadékban, tiszta zsebkendőben, vagy protézistároló dobozban tartsuk. A kezdeti éjszakai fogsorviselés előnye, hogy jelentősen lerövidítheti a megszokási időt.

 

Amennyiben a fogsor esetlegesen feltörést, sebet okoz a szájban – szájnyálkahártya mozgásoknak megfelelően – a fogsoron mielőbb igazíttatni kell. A megszokási időszak után is jelentkezhet égő, csípős érzés, fájdalmas nyomás, vagy feltörés a nyálkahártyán, ugyanígy a fogsor billegése, a támfogra nehezedő rögzítő kapocs feszítése is okozhat panaszt. Mindenesetben orvosi ellátásra, a protézis beigazítására, becsiszolására van szükség, melyre akár több alkalommal is szükség lehet.

Ne vegyük ki!

Fontos, hogy a megszokási időszak alatt a műfogsort a kezdeti kellemetlenségek ellenére se távolítsuk el a szánkból, különben a nyálkahártya nagyon nehezen tud alkalmazkodni a protézishez.

A megszokási időszak alatt mind a beszéd, mind az étkezés gyakorlása plusz feladatot ró a műfogsor viselőjére. Először érdemes a többszöri, mérsékelt étkezés elvét követni, az ételeket kisebb darabokra vágni, és csak a biztonságos rágás után visszatérni a harapáshoz. Figyelni kell arra is, hogy a rágás mindkét oldalon, közel azonos mértékben történjen, az egyik oldal túlzott terhelése esetén a kivehető fogpótlás elmozdulhat, mely sérülést okozhat a nyálkahártyában. A hozzászokási fázisban érdemes puhább állagú ételeket fogyasztani, és csak később fokozatosan térni vissza