Egyre népszerűbb a felnőttkori fogszabályozás

Az igény a felnőttkori fogszabályozás iránt egyre nő. Ma már nem ciki felnőttként fogszabályzót viselni, ezt inkább az igényesség egyik jeleként értékeljük.

CityDent Fogászat, Budapest, V. kerület, felnőttkori fogszabályozás, felnőtt fogszabályozó

A felnőttkori fogszabályozás egyre népszerűbb napjainkban

A felnőttkori fogszabályozás szerepe

Társadalmunk egyre nagyobb hangsúlyt fektet a külső megjelenésre, az esztétikára, ebben pedig fontos szerepet játszik egy szép mosoly – sok esetben ehhez az egyetlen járható út a felnőttkori fogszabályozó. Tudni kell, hogy a fogszabályzó kezelésnek nincs felső életkori határa. Bármilyen életkorban elkezdhető a kezelés, ám mivel a növekedés befejeződött, már nincs lehetőségünk az állcsontok illeszkedésének oly mértékű befolyásolására, mint gyermekkorban.

Előfordulhat, hogy a kezelés időtartama lehet hosszabb lesz, hiszen a csontátépülés idősebb korban lassulhat. Természetesen több a kompromisszum, vannak esetek, amik csak sebészi módszerekkel orvosolhatóak tökéletesen, ugyanakkor az esetek többségében gyakorlatilag tökéletes eredményt érhetünk el felnőttkori fogszabályozónkkal is.

Annak, hogy felnőttként szánjuk rá magunkat a fogszabályozásra, sokféle oka lehet:

– Ha zavarja, hogy nem tud felszabadultan mosolyogni – esetleg éppen azért, mert gyermekkorában nem nyílt lehetősége fogszabályzót hordani.
– Ha funkcionális problémái vannak (rágás, nyelés, állkapocs ízületi), de eddig nem gondolt rá, hogy a fogszabályzás segíthet.
– Ha fogpótlást szeretne, de annak előkészítéséhez szükség van esetleg a rossz helyen lévő, elvándorolt, bedőlt fogainak mozgatására, helyteremtésre (pl. implantátum számára).
– A fogágy betegsége miatt is szükségessé válhat a még meglévő fogak mozgatása.

Mire figyeljünk oda, ha a felnőttkori fogszabályozást választjuk?

A  fogszabályzást vállaló felnőttek mindig kellőképpen motiváltak. A szájhigiéne, a fogak és a szabályzó tisztán tartása nem szokott gondot jelenteni. A kivehető készülékkel történő kezelés felnőttkorban ritka, többnyire a rögzített fogszabályzók valamelyik típusa jelenti a megoldást. Ez a megoldandó feladattól függően lehet teljes, mindkét fogívre kiterjedő, vagy lehet egy részleges, csak néhány fogat vagy egy fogívet érintő készülék. Segítségül hívhatunk egyéb kiegészítő eszközöket is, például a microimplantátumokat, melyek horgonylatként szolgálnak a fogszabályozás számára. Mind higiéniai szempontból, mind a fogszabályzók mechanikája miatt egyre jobban elterjedtek a „hagyományos” fogszabályzók helyett (melyek a kis színes, vagy nem színes gumijaikról ismertek), az ún. önligírozó készülékek.

Hogyan fogom megszokni a fogszabályozást felnőttkorban?

Gyermekkorban ez is könnyebben megy, de ebben sem vagyunk egyformák, van, akinek meg se kottyan, van, aki rosszabbul viselni. Ám mindenkinek megígérhetem, a felnőttkori fogszabályozás esetén is legfeljebb mindössze egy hétig tartanak! Az első napokban természetes, ha nehezen megy a rágás. Ilyenkor azért ne térjünk rá a folyékony, pépes étrendre, mert lassabban fog elmúlni ez a fajta kellemetlenség. Ez egy kicsit olyan, mint az izomláz. Ha rádolgozunk, hamarabb múlik. A másik probléma az szokott lenni, hogy a lágyrészeket sebesre töri a fogszabályzó. Ennek megoldása lehet a rendelőben kapott viasz, ami mellett érdemes valamilyen fertőtlenítő hatású gélt, szájvizet használni.

Hogyan és mivel tisztítsam a fogszabályozót?

A kivehető fogszabályzókat folyó víz alatt lemosva, egy dobozban célszerű tartani, reggelente átdörzsölhetjük egy fogkefével, és leöblíthetjük. Időnként fogszabályzó-tisztító tablettával fertőtleníthetjük őket, ezt egy-egy betegség után célszerű megtenni.

A rögzített fogszabályzó tisztítása már speciális fogkeféket igényel. Szükség van egy fogköz-tisztító fogkefére, mellyel a fogszabályzó ív alatt a két szomszédos brackett  közötti területekhez lehet hozzáférni, illetve egy ortho/fogszabályzós fogkefére, melynek középső sörtesorai V-alakban kivágottak, így vízszintesen mozgatva, megtisztítja a brackett alatti és feletti területeket. Azokon a felületeken, ahol nincs fogszabályzó, használhatjuk az addigi jól bevált fogkefénket.

Érdemes a fogmosás mellett időnként öblögetni valamilyen szájvízzel. Ma már forgalomban vannak olyan termékek is, melyek kifejezetten hosszútávú használatra ajánlottak, és nem színezik el a fogakat. Segíthet még a tisztításban a szájzuhany használata.

Hozzászokás a felnőttkori fogszabályozóhoz

Természetes, hogy sok időt és türelmet kíván, amíg megszokjuk a felnőttkori fogszabályozásra vonatkozó “alapszabályokat”, és mindez napi rutinná válik. Próbáljunk meg a megszokás időszakában minél többször otthon enni, és rögtön ezt követően fogat mosni!  A későbbiekben szerezzünk be olyan praktikus, kis helyen elférő fogkeféket, melyeket nem gond magunknál hordani.

Fogászatunkban az első konzultáció ingyenes – a lehetőségekről tájékozódni nem kerül semmibe, így ha még bizonytalan, szívesen állunk rendelkezésére!

dr. Gyarmati Beáta
fogszabályozó szakorvos

Kérjen időpontot a CityDent Fogászat ingyenes szűrővizsgálatára, vagy foglaljon időpontot fogászati kezeléséhez – akár felnőttkori fogszabályozó elkészítéséhez is!

Ultra barátságos környezet a belváros szívében!
CityDent Fogászat – altatásos fogászat, esztétikai fogászat, fogászati implantátum, szájsebészet, fogszabályozás, fogpótlás, fogfehérítés, fogékszer

Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky u. 12.