Amennyiben a foghiány kiterjedt, több fogat érint, akkor a fogpótlásra leginkább a kiemelkedő minőségű porcelán vagy a fémmentes kerámia hidak jelenthetnek alternatívát. Természetes alapanyaguknak és színüknek köszönhetően esztétikusak, élethűen adják vissza az eredeti fogsor színét. Rögzítésük vagy a természetes fogra történik, vagy a híd pilléreként implantátum szolgál.

Ha a kiterjedt foghiánnyal szomszédos fogaink egészségesek, stabilak és nincsenek gyulladásban, a fogorvos leggyakrabban a természetes fogakra rögzített fémmentes kerámia híd felhelyezését szokta javasolni. A fogak épségére azért van szükség, mert ebben az esetben nem egy implantátum, hanem az egészséges fogak töltik be a híd pillér funkcióját.

Természetes fogakra helyezett híd

A természetes fogakra rögzített fémkerámia vagy porcelán hidak egy-másfél hét alatt elkészülnek és saját fogainkhoz idomulva formában és színben is képesek visszaadni elvesztett fogaink kinézetét.  A saját fogakon rögzített porcelán hidak hátránya, hogy a pilléreiként szolgáló fogakat le kell csiszolni, így kialakítva a híd megfelelő alátámasztását. A hidat tartó fogak idővel elveszthetik stabilitásukat, és ezzel akár a hídban is kárt tehetnek.

A híd felhelyezés után a fogápolás, a megfelelő szájhigiénia biztosítása is kiemelt hangsúlyt kell hogy kapjon mindennapjainkban. A híd alatt könnyebben tapadnak meg az ételmaradékok, melyek gyulladást okozhatnak. A fogíny alatti terület túlterhelése miatt a természetes fogakra helyezett híd kedvez a csont- és fogínysorvadásnak, a baktériumok elszaporodásának is.

Fémmentes, cirkónium-oxid kerámia híd

A fémmentes porcelán hidak közül is kiemelkedő a cirkónium-oxid híd, ahol a fémet egy igen nagy szilárdságú kerámia alapanyag helyettesíti, amely sokkal esztétikusabb, mint a fémből készült fogpótlások.

A cirkonium-oxid kerámia híd tökéletes megoldást jelenthet, mely a saját fogakra rögzített hidak közül a CAD/CAM technológiának köszönhetően kiemelkedő. A váz rendkívüli stabilitása lehetővé teszi, hogy akár többtagú kerámia híd is készülhessen belőle. Színe a fog eredeti színével megegyező. Teljesen pontos fekvést biztosít, és nemcsak látványban, de érzésben is képes hűen visszaadni az eredeti fogakét. Gyorsan, fájdalommentesen készül és teljesen fémmentes. Képes minimalizálni a fogakra rögzített koronák valamennyi hátrányát, így a híd tartósabb lesz, a másodlagos fogszuvasodás esélye is minimálisra csökken.

Implantátummal rögzített híd

Az implantátummal rögzített híd korszerűségben és hatékonyságban mindenképpen megelőzi a természetes fogakra rögzített hidakat. Mindemellett abban az esetben is alkalmazható, ha hiányoznak azok a fogak, melyek a híd rögzítése szempontjából nélkülözhetetlenek. A természetes fogakon rögzített hidakkal szemben az implantátumon nyugvó porcelán vagy kerámia hidak előnye, hogy sokkal stabilabb tartást biztosítanak, tartósabbak és megbízhatóbbak, nincs szükség a fogak lecsiszolására és megfelelő szájhigiénia esetén igen hosszú élettartammal rendelkeznek.

Szemben a saját fogakon rögzített hidakkal, az implantátumos megoldás nem gyöngíti el a pillérfogak körüli fogágyat és csontozatot, a terhelés egyenletesen oszlik el a fogak között. Az állkapocs csontba ültetett műfoggyökér sem veszti el stabilitását, és a becsontosodás után képes a keményebb falatokkal is megbirkózni, akárcsak az eredeti, ép fogak.

Ellenérvként hozható fel az implantátumokkal szemben, hogy hosszabb ideig készülnek, mint az ép fogakra ültetett hidak. A beültetés folyamata közel féléves időtartamot jelent, azonban csontpótlás esetén ez az időszak is növekedhet.