Teljes fogatlanság esetében a kivehető fogsor volt az egyetlen lehetőség, hogy a hiányzó fogak pótlására. Ennek hátránya, hogy az összefekvő felszínek közti vákuum hatás biztosítja a fogsor stabilitását, amely a szájüregi képletek mozgásai miatt nagyon csekély, így a fogsor sok esetben csak fogsorrögzítő ragasztó használata mellett nyújt megfelelő viselési komfortot. További hátrányos tulajdonsága, hogy ezen kivehető fogsorok nagy kiterjedésűek, betakarják a teljes szájpadlást, annak érdekében, hogy nagyobb felületen érvényesüljön a vákuum hatás. Ez sok páciens számára okoz megszokásbeli problémákat és érzékenyebb garatreflex esetén gyakran vált ki öklendezést is.

A fogatlan alsó állcsontba minimálisan kettő, míg a felső fogatlan állcsont esetében minimálisan négy darab implantátum beültetésével fixen rögzülő fogsor készíthető. A patenttal rögzülő fix fogsor speciális, úgynevezett patentok segítségével rögzíthető az implantátumokhoz, így  a fogsor teljesen fix, elmozdulás mentesen rögzül az állcsontokon. Sem beszédkor, sem rágás esetén nem billen meg, a szilárdabb falatok is megrághatóvá válnak segítségével.

A patentos rögzülésnek köszönhetően, a továbbiakban nem játszik szerepet a vákuumhatás, ezért a fogsor mérete csökkenthető, a teljes szájpadlást elfedő része eltávolítható. Ezzel könnyebbé válik a fogsor megszokása, nem okoz kellemetlenséget, hányingert, valamint a szabaddá váló szájpadlás újra visszaadja az intenzívebb ízérzékelést.

Hogyan készül a patenttal rögzülő fix fogsor?

Amennyiben már visel kivehető fogpótlást és hordása sok kellemetlenséget okoz, a CityDent rendelőjében egy konzultáció alkalmaval három alapvető feltételt kell tisztázni:

  1. Van-e megfelelő mennyiségű csontkínálat, az implantátumok beültetéséhez. Ennek tisztázására fogászati CT felvétel készül a CityDent rendelőjében, amely háromdimenziós felvételeken századmilliméter pontossággal mérhető a csontkínálat különböző metszeti síkokban. A felvételen az implantátumok pozíciója is már tervezhető.
  2. Van-e bármely olyan tényező, amely az implantátum beültetését nem teszi lehetővé. Sajnos napjainkban, néha kellő tájékoztatás nélkül rendelik el csontritkulásban szenvedő pácienseknek biszfoszfonát tartalmú gyógyszer szedését. Ha valaki ilyen gyógyszert szed vagy szedett, azon páciensek nem kaphatnak fogászati implantátumot. Egyes gyógyszereken túl, vannak olyan belgyógyászati betegségek, amelyek szintén kizárják az implantátum beültetésének lehetőségét.
  3. Van-e lehetőség arra, hogy a meglévő fogsort átalakítva készüljön el a végleges patenttal rögzülő fix fogsor vagy az implantátumok beültetését követően egy új patentos fogsor készül. Ez függ a meglevő fogsor hordási idejétől és a fogsorban található műfogak kopottságától.

Nem készíthető patentos fogpótlás, amennyiben…

Nem készíthető patentos fogsor teljes foghiány esetén. Ebben az esetben csak a teljes kivehető fogpótlás jelenthet megoldást a páciens számára, mely rögzülhet akár 2-4 implantátumon is ezáltal a lehető legkényelmesebb, legstabilabb megoldást nyújtva.

Kapocs nélküli kombinált fogsor

Több fog hiánya esetében nemcsak a patentos, akár a kapocs nélküli kivehető, kombinált fogsor is esztétikus megoldást jelenthet. Itt a patenthoz hasonló finommechanikai rögzítő elemek, pl.: csúsztatók gondoskodnak a kivehető fogpótlás stabilitásáról. A csúsztatók esetében a rögzítő elemek a belső rögzítés révén ugyanúgy láthatatlanok, akárcsak a patentos fogsor esetében.

Teleszkópos fogsor

Ha a páciens mindössze néhány, azaz 1, 2 esetleg 3 foggal rendelkezik, a foghiány pótlására a teleszkópos kivehető műfogsor jelenthet megfelelő alternatívát. Ilyenkor a megmaradt fogakra rögzített, fém,  primer borítókorona kerül amelyekre a kivehető fogsor pontosan illeszkedve felfekszik. a teleszkópos rögzítés segítségével. A fogsor belsejében elhelyezett, úgynevezett secunder koronák és primer borítókoronák, hasonló elven működnek, mint a patent és annak ellendarabja, csak esetükben a primer és szekunder koronák között létrejövő súrlódás gondoskodik a fogpótlás megfelelő stabilitásáról.