Teljes fogatlanság esetében a kivehető fogsor volt az egyetlen lehetőség, hogy a hiányzó fogak pótlására. Ennek hátránya, hogy az összefekvő felszínek közti vákuum hatás biztosítja a fogsor stabilitását, amely a szájüregi képletek mozgásai miatt nagyon csekély, így a fogsor sok esetben csak fogsorrögzítő ragasztó használata mellett nyújt megfelelő viselési komfortot. További hátrányos tulajdonsága, hogy ezen kivehető fogsorok nagy kiterjedésűek, betakarják a teljes szájpadlást, annak érdekében, hogy nagyobb felületen érvényesüljön a vákuum hatás. Ez sok páciens számára okoz megszokásbeli problémákat és érzékenyebb garatreflex esetén gyakran vált ki öklendezést is.

A fogatlan alsó állcsontba minimálisan kettő, míg a felső fogatlan állcsont esetében minimálisan négy darab implantátum beültetésével fixen rögzülő fogsor készíthető. A patenttal rögzülő fix fogsor speciális, úgynevezett patentok segítségével rögzíthető az implantátumokhoz, így  a fogsor teljesen fix, elmozdulás mentesen rögzül az állcsontokon. Sem beszédkor, sem rágás esetén nem billen meg, a szilárdabb falatok is megrághatóvá válnak segítségével.

A patentos rögzülésnek köszönhetően, a továbbiakban nem játszik szerepet a vákuumhatás, ezért a fogsor mérete csökkenthető, a teljes szájpadlást elfedő része eltávolítható. Ezzel könnyebbé válik a fogsor megszokása, nem okoz kellemetlenséget, hányingert, valamint a szabaddá váló szájpadlás újra visszaadja az intenzívebb ízérzékelést.

Hogyan készül a patenttal rögzülő fix fogsor?

Amennyiben már visel kivehető fogpótlást és hordása sok kellemetlenséget okoz, a CityDent rendelőjében egy konzultáció alkalmaval három alapvető feltételt kell tisztázni:

  1. Van-e megfelelő mennyiségű csontkínálat, az implantátumok beültetéséhez. Ennek tisztázására fogászati CT felvétel készül a CityDent rendelőjében, amely háromdimenziós felvételeken századmilliméter pontossággal mérhető a csontkínálat különböző metszeti síkokban. A felvételen az implantátumok pozíciója is már tervezhető.
  2. Van-e bármely olyan tényező, amely az implantátum beültetését nem teszi leh