+36-30-160-6000

Altatásos fogászat

Az altatásos eljárásnál szinte kórházi körülmények között tudjuk elhelyezni a pácienst. Budapesti rendelőnkben külön altató-ébresztő helyiséget hoztunk létre, azzal a céllal, hogy a pácienseink műtét után pár óráig nyugodtan pihenhessenek, aludhassanak.

CityDent Fogászat Budapest, V. kerület, altatásos fogászat, fájdalommentes fogászat

Számos esetben az altatásos fogászat a legjobb megoldás

Mikor érdemes altatásban végzett fogászati kezelést alkalmazni?

• Komolyabb fog- és szájsebészeti beavatkozások, illetve nagy területre kiterjedő általános fogászati beavatkozások esetén.

• Azoknál is célszerű altatásos fogászati eljárást alkalmazni, akik félnek a fájdalomtól vagy az érzéstelenítést követő zsibbadástól, ezért nem mernek egy fogorvosi kezelésbe belevágni.

• Olyan esetben, amikor a paciensnek erős hányingere van, illetve a fogászati kezeléseket másképpen el nem tűrő személyek esetében is.

• Amikor a páciens együttműködésre képtelen, fogászati ellátás szempontjából nagyon problémás, esetleg fogyatékkal élő személy.

• Sok esetben tapasztaljuk azt, hogy valamilyen régebbi, kellemetlen, esetleg gyerekkori élmény miatt a páciens szorong, fél a fogászati beavatkozástól – az altatásos fogászati kezelés ilyenkor is tökéletes megoldás lehet.

Milyen esetben nem érdemes altatásos fogászati kezelést alkalmazni?

Csak olyan páciensek esetében alkalmazhatunk altatásban végzett fogászati eljárást, akik nem szenvednek semmilyen súlyos szervi betegségben, és nem állnak folyamatos orvosi kezelés alatt.

Az altatásban végzett fogorvosi beavatkozások természetesen magasabb egészségügyi kockázatot rejtenek magukban.

Kizáró okok az altatásos fogászatban:

• Súlyosabb szívbetegségek, illetve érrendszeri betegségek.

• Olyan enzim betegség, ami miatt az altatószerek lebontása problémát okoz a pácienseknél.

• Tüdőbetegség, asztma.

• Bármilyen máj, vese, illetve inzulinnal kezelt cukorbetegség.

Gyakori kérdések az altatásos fogászati kezeléssel kapcsolatban

Miért nem szabad az altatásos fogászati beavatkozás előtt enni és inni?

Minden altatásos beavatkozásnál, így a fogászati kezeléseknél is elmondható, hogy ilyenkor nem vagyunk eszméletünknél, nem érzünk fájdalmat sem, így védekező reflexeink – mint a nyelési vagy a köhögési reflexünk – sem működnek, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a gyomrunk tartalma a torkunkba kerülhet. Éppen ezért az altatásos beavatkozás előtt hat órával már nem szabad semmilyen szilárd táplálékot ennünk, és az altatást megelőző négy órában nem szabad semmilyen folyadékot innunk.

Mennyi ideig tart egy altatásos fogászati beavatkozás?

Fogorvosaink minden altatásos fogászati beavatkozásnál arra törekednek, hogy a kezeléssel maximum másfél óra alatt végezzenek, mert ennyi altatásban töltött idő után az ébredés még kellemesnek mondható. Ha ettől hosszabb időre nyúlik a beavatkozás, érdemes inkább két alkalomra elosztani a kezelést.

Milyen gyorsan fognak hatni az altatószerek?

A modern gyógyszerek segítségével a páciens nagyon gyorsan és könnyedén, körülbelül másfél perc alatt az alváshoz hasonlító állapotba.

A műtét után lesznek-e fájdalmak?

A műtét után fellépő fájdalmakat sajnos nem lehet teljes mértékben kizárni, hisz ez minden esetben attól függ, hogy milyen fogászati beavatkozást végeztünk. Természetesen a fogászati beavatkozás előtt, alatt és után is figyelünk a fájdalomcsillapító adagolására, hogy a páciensnek minél elviselhetőbbek legyenek az esetleges fájdalmai.

Jár-e valamilyen kockázattal az altatásos fogászati kezelés?

Az altatás napjainkban biztonságosnak mondható, főként az új gyógyszerek fejlődésének, valamint annak, hogy az életfontosságú szervek működése mind jobban ellenőrizhetővé vált. Természetesen, mint mindennek, így az altatásnak is vannak kockázatai, főleg abban az esetben, ha a páciens valamilyen tartós betegségben szenved. Egészséges páciensek esetében ez a kockázat azonban rendkívül alacsony.

A műtét során felébredhetek-e?

Fogászatunk aneszteziológusai folyamatosan ellenőrzik az altatás mélységét és az életfontosságú szervek működését, így az altatásban végzett fogászati beavatkozás alkalmával a páciens nem ébredhet fel.

Mennyire fogom rosszul érezni magam az altatásos fogászati beavatkozás után?

A modern gyógyszereknek köszönhetően lényegesen ritkábban alakulnak ki kellemetlen mellékhatások az altatás után. Ennek ellenére még ma sem zárhatjuk ki, hogy az ébredés szakaszában esetlegesen ne lépjen fel rosszullét a páciensnél. Ennek lehetősége a páciens általános egészségi állapotától és az elvégzett műtéttől.

Mikor lehet az altatásos beavatkozás után ismét enni és inni?

Minden altatásos beavatkozás után célszerű legalább három órát várni az ivással és hat órát várni az evéssel, mert ellenkező esetben rosszullét, hányinger léphet fel a páciensnél.

Mikor leszek újból teljesen éber az altatásos fogászati beavatkozást követően?

Pár perccel a műtét befejezése után a páciens már éber, azaz megfelelően működik minden reflexe, mint a lélegző, védekező reflexe. Természetesen ez még nem teljesen éber állapot, egyénenként változó, hogy ki, mikor tudja éber figyelemmel kísérni környezetét. Ehhez legalább egy, de általában több órának is el kell telnie.

Kérjen időpontot a CityDent Fogászat ingyenes szűrővizsgálatára, készítsen CBCT felvételt, vagy foglaljon időpontot fogászati kezeléséhez – akár altatásos fogászathoz is!

Ultra barátságos környezet a belváros szívében!
CityDent Fogászat – altatásos fogászat, esztétikai fogászat, fogászati implantátum, szájsebészet, fogszabályozás, fogpótlás, fogfehérítés, fogékszer

Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky u. 12.

Visszahívást kérek