Tartós foghiány esetén a csont, melyre nem hat a rágás ereje, elkezd felszívódni. Minél hosszabb ideig marad kezeletlen a foghiány, annál nagyobb a veszélye, hogy a későbbi implantáció előtt elkerülhetetlenné válik a csontpótló műtét. A csontpótlás ma már rutinműtétnek számít, így minimális a műtéti kockázat, valamint a beavatkozás nem jár fájdalommal, azonban az implantátum beültetés sikeressége múlik rajta.

Ha az állcsont nem elég magas vagy széles, a páciens meglévő csontállománya nem megfelelő, így csontpótlás nélkül nem tudja befogadni az implantátumot. Nemcsak a fogvesztés, hanem huzamosabb ideje fennálló fogágybetegség vagy csontritkulás is vezethet olyan mértékű csontállomány veszteséghez, mely implantátum beültetés előtt megkívánja a csontpótló műtét szükségességét.

A meglévő csontállomány csontpótló anyaggal való kiegészítésére több alternatíva is kínálkozik. Lehetőség van állati eredetű csontszövet, emberi eredetű csontszövet alkalmazására, vagy szintetikus csontpótló anyag alkalmazására, valamint nagymértékű csontvesztés esetében a csontállomány pótolható a páciens saját csontszövetével is, a csonthiány mértékének függvényében. A csontpótló anyagok nem csak a csont mennyiségét pótolják, hanem a csontképződés folyamatát is elősegítik, úgy hogy a környező csontsejteket csontszövet előállítására serkentik.

Saját csont vagy más csontpótló anyag?

A csontpótló anyagokat származási helyük és kémiai összetételük szerint szokták csoportosítani. A csontpótló anyag kiválasztását a csonthiány mértéke mellett meghatározza az is, melyik állcsonton kerül sor a tényleges implantációra.

A saját csont előnye, hogy kiterjedtebb csonthiány esetében a csontpótló anyagok nem képesek beépülni, így ezekben az esetekben a saját csont az egyetlen lehetőség, amellyel helyreállítható a csonthiány.

Kisebb csonthiányok pótlására a saját csont vételének donor területe az alsó állkapocs állcsúcs körüli területe, a bölcsességfog mögötti területe vagy a felső állcsont bölcsességfog mögötti területe lehet. Ezen beavatkozások helyi érzéstelenítésben, ambuláns módon a CityDent rendelőjében végzik el szakorvosaink.

Nagyobb csonthiányok pótlására a csípőlapát, a sípcsont térdkalács alatti területe vagy a koponyacsont szolgálhat. Ez utóbbi beavatkozások csak kórházi fekvő osztályon végezhetőek el, altatásban.

Arcüreg emelés/Sinus lift

Amennyiben a felső rágófogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe, nagy mennyiségű csontveszteséget okozhat az eredeti fog elvesztése. A felső állcsont esetében a fogbeültetés előtt gyakran szükség van az arcüreg alapjának megemelésére, az úgynevezett sinus liftre. Az arccsonton létrehozott csontablak beemelése után a csontpótló anyag ekkor a nyálkahártya és az arcüreg alapja közé kerül behelyezésre.

Az arcüreg emelés során az arcüreg alsó fala kerül kiegészítésre, megvastagításra, a csontpótló anyag leggyakrabban saját csontból vett csontforgács és gyorsan beépülő, bio csontpótló anyag keveréke.

Ha az arcüreg emelés műtét kis mennyiségű csontpótló anyagot igényel, akkor van rá esély, hogy a csontpótlás és az implantáció szerencsés esetben akár egy kezelés alatt is végrehajtható. Jelentős mennyiségű csonthiány esetén azonban, a csontképződés és a becsontosodás féléves időtartamot is igénybe vehet, és csak ezt követően kerülhet sor magára az implantációra.

A csontpótlás menete

A CityDent rendelőjében az implantációs műtétek előtt a beteg szájüregéről 3D-s CT felvétel készül, mely alapján a szájsebész szakorvos megállapítja, hogy a páciens esetében szükség van-e a csontpótló műtétre.

Maga a csontpótló műtét a szájüregen át történik, helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban. A műtét után minden esetben jelentkezik arcduzzanat és fájdalom, mely fájdalomcsillapítóval uralható, és néhány nap alatt mérséklődik, ha a páciens betartja az orvosi előírásokat. A csontpótlás után egy ínyplasztikai beavatkozással sor kerül a fogíny restaurálására is.

A csontpótlás eredményeként a beültetett csontpótló anyag 6 hónap elteltével a csonttal egyenértékű szilárdságú lesz, melyben az implantációs fogpótlás biztonságosan rögzülhet. A beültetett implantátum műgyökér stabilitásáért is felel, mely a csontpótlás után már szilárd alapba kerülhet beültetésre.