Teljes foghiány esetén, amikor az állcsontban nincs fog, vagy csak 1-2, maximum 3 fog maradt, nyújt alternatívát a teljes kivehető fogsor, mely feladata a fogakontúl az íny pótlása is, hiszen a fogsor a nyálkahártya-csont alapzaton támaszkodik meg. Stabilitását is részint a nyálkahártya-csont alapzat felszíne és a nyálkahártya vákuum szerű szívó hatása biztosítja. A teljes kivehető fogsor egy speciális műanyagból, akrillátból készül, melyet gyakran fém részekkel is kombinálnak.

A teljes fogsor három részből áll, egy alaplemezből, mely a nyálkahártya-csont alapzatára fekszik fel. Feladata, hogy a rágóerőt közvetítse a csontnak. A műínyből, mely esztétikai funkciót lát el és magukból a műfogakból, melyek a rágóképesség helyreállítása mellett, az arc esztétikáját is biztosítják.

A műfogsor készítés menete

A műfogsor elkészítése a CityDent rendelőjében több ülésben történik, minimum 4 alkalmat jelent. Először a fogak előkészítése történik, ez gyökérkezelés és lenyomatvétel az előkészített fogakról, mely akár több alkalmat is igénybe vehet.

Második alkalommal a pontosabb illeszkedésű, fogtechnikus által az első lenyomat alapján készített, pontosan illeszkedő lenyomatvételi kanállal veszünk egy még pontosabb, precízebb lenyomatot, mintát a fogakról és a nyálkahártyáról. Ekkor határozzuk meg a készülő fogsor magasságát is.

Harmadik lépésben a fogtechnikus által elkészített alapvázra ráillesztjük puha viasszal a műfogakat. Ennek próbája során ellenőrizzük a műfogak színét. Ellenőrizzük továbbá a műfogak formáját, hogy az karakterében is harmonizáljon a páciens arcformájához. Kerek arcformához kerekebb műfogak illenek, míg hosszúkás arcformához a hosszabb karakterű műfogak illenek.

Ezt követi az „utolsó” rendelői vizit, amely során az elkészült műfogsort átadjuk a páciensnek. Ekkor történik a fogsor záródásának ellenőrzése és a finombeállítás is, amely során ellenőrizzük a műfogak illeszkedését az alsó vagy felső szemben található fogpárjukhoz. Ekkor történik meg a páciens felkészítése és oktatása, hogyan kell megszoknia új műfogsorát. Hogyan kell gyakorolni a beszédet az új műfogsorral, mert a fogsor behelyezése után bizonyos hangok kiejtését újra kell tanulniuk a fogsor viselésével. Ez a tanulási folyamat egyénenként változó, 2 nap és 2 hét között változik az átlagos időtartam..

Fontos a megfelelő tisztántartás!

Szintén ezen vizit alkalmával tanítjuk meg az egyik legfontosabb teendőt a páciensnek, azt, hogy hogyan tudja tisztán tartani kivehető műfogsorát. A tisztán tartás nagyon fontos, mert a műanyag fogsor felületén könnyen alakulnak ki gombás fertőzések, amely a szájnyálkahártya élénk piros elváltozásával jár azon nyálkahártya területeken, ahol a fogsor felfekszik rá.

Az átadás után néhány nap múlva további vizitekre rendeljük vissza a pácienst, hogy a fogsor viselését megkönnyítsük. Az átadást követően a használat, rágás hatására kialakulnak olyan pontok, ahol a fogsor töri, nyomja az ínyt. Ezek a panaszok az utólagos korrekciós alkalmak során könnyen és gyorsan orvosolhatóak.