Ha fogágybetegséggel küzd Budapesten, akkor ne habozzon, jöjjön el a CityDent fogászat budapesti rendelőjébe, segítünk!

+36-30-160-6000
Mit értünk fogágybetegség alatt?

A fogmegtartó kezelések minél korábban történő elvégzésével egyre jobban előtérbe kerülnek azon problémák, amelyek nem a fog elvesztésével és annak pótlásával kapcsolatosak, hanem a megőrzött, megóvott fogat az állcsontban rögzítő fogággyal.
A fogágybetegség (parodontitis) mára népbetegséggé vált. Általában enyhe tünetekkel kezdődik, amelyek ártalmatlannak tűnnek, éppen ezért sokszor nem tulajdonítunk kellő figyelmet neki.

fogágybetegség kialakulásaEzek a tünetek lehetnek:

  • Ínyvérzés fogmosáskor vagy étkezéskor
  • Az íny megdagadása és kipirosodása.
  • Az íny érzékenysége, fájdalma és begyulladása.
  • Kellemetlen lehelet, szájszag.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz! A nem időben megkezdett kezelés ugyanis akár fogvesztéshez is vezethet.
A fogágybetegség a fogágy bakteriális gyulladása, amely a fogínyt támadja meg. A betegség kialakulásának fő oka a nem megfelelő szájhigiénia. A fogköves fogazat következménye a fogágybetegség kialakulása. Ezen kívül növeli a kialakulás kockázatát a dohányzás, a nem, vagy rosszul kezelt cukorbetegség, és a terhesség.

Hogyan alakul ki?

A fogak felszínén található tapadós nyákréteg (lepedék, dentális plakk) a fogíny menti zónában és a fogközökben felhalmozódik. Ez a plakk fogmosással és megfelelő szájápolással eltávolítható. Ha azonban nincs eltávolítva a fogakról, fokozatosan megvastagszik, oldott ásványi anyagok épülnek a plakk állományába, amely elmeszesedik és kialakul a fogkő. Az évekig elhanyagolt szájhigiénia miatt kialakult fogkő, valamint a gyulladás károsítja a fogágyat, íny- és csontsorvadást okoz az állcsontban, ennek hatására a fogak foggyökere is láthatóvá válik, majd idővel a fogak meglazulnak.

A fogágybetegségek kezelése

A kezelés a fogágybetegség különböző stádiumai szerint eltér.

Az első vizsgálat alkalmával felmérjük a fogágybetegség állapotát. Megvizsgálják a fogkő mennyiségét és elhelyezkedését, az ínygyulladás mértékét és súlyosabb esetekben 3D röntgenfelvételeket készítenek a csontsorvadás mértékének meghatározásához.
Hogy a fogágy betegség enyhe vagy súlyos formája van jelen, az mindig a fogkő és az ezzel együtt járó ínygyulladás fennállásának idejétől függ. Enyhe esetben minimális a jelenlévő fogkő, az íny gyulladt, a foggyökeret rögzítő csont sértetlen.

A legtöbb páciensnél elegendő egy ultrahangos fogkő eltávolítás, valamint egy szájápolási tanácsadás, ahol megtanulhatják, hogyan előzhetik meg a betegség újabb kialakulását.

fogágybetegségek kezeléseSúlyosabb formában már nem csak ínygyulladás van jelen, hanem különböző mértékben a foggyökerek körüli csontállomány is sorvad. A csontsorvadás hatására a foggyökerek mentén mély árkok, úgynevezett csonttasakok jönnek létre. Ha ezt nem kezeljük, a fogágy állapota tovább romlik, a csonttasakok mélyülnek a fogak mentén, az íny és a csont tovább pusztul -láthatóvá válnak a foggyökerek – a fogak mobilissá, mozgathatóvá válnak.

Ebben az esetben komolyabb, nagyobb kiterjedésű gyulladást megszüntető kezeléseket szükséges elvégeznünk. Számításba jöhet a műtéti kezelés, de akár a fogeltávolítás, majd ezt követően a fogpótlás lehetősége.

Fontos tudni:

A fogágybetegség megelőzhető megfelelő szájápolással! Használjon elektromos fogkefét és a fogközök tisztítására speciális, fogköztisztító /interdentális/ kefét!

Félévente pedig javasolt a fogkő eltávolítás, amelyet a CityDent Implantológiai Centrum és Esztétikai Fogászaton stressz- és fájdalommentesen végezzük el Önnek!

Visszahívást kérek