A műtétet követő gyógyulási szakaszban is érdemes betartanunk a számunkra előírt orvosi utasításokat. Az implantátum minőségének élethosszig tartó biztosítása érdekében oda kell figyelnünk a megfelelő szájhigiéniára.

A szakorvos tanácsa

“Ha a fogbeültetése után, indokolatlan fájdalmat, nem szűnő zsibbadást tapasztal a műtétet követő napokban, akár hetekben is, akkor elképzelhető, hogy nem várt szövődmény lépett fel Önnél. Ebben az esetben minél hamarabb keressen fel egy specialistát. Rendelőnkben képzett szájsebészek állnak a rendelkezésre.” – Dr. Szalontai György szakorvos

Foglaljon időpontot most kedvezményes árú konzultációnkra!

időpontot foglalok
visszahívást kérek

A gyógyulási szakasz legalább három hónapig tart, ennél hosszabb gyógyulási időre általában a csontpótláson is átesett pácienseknek van szüksége, mivel náluk az implantátum csak a megfelelő csontszerkezet kialakulása után terhelhető. Varratszedésre a műtétet követő héten kerül sor.

A csontosodási folyamat, tudományos nevén osszeointegráció végén a beültetett implantátumok már alkalmasak a rágásra, terhelhetőek.

A gyógyulási szakaszban az implantátum felszínén található apró mikropórusokba belenőnek a csontsejtek, így a három hónapos gyógyulási idő letelte után sor kerül egy második, kisebb, beavatkozásra is, mely során az implantátumot felszabadítják. A beépült implantátumban elhelyezik a műcsonkot, amin majd a végleges fogpótlás rögzül.

Rendszeres kontrollvizsgálatok

Az implantáció elvégzése után, folyamatos orvosi kontrollra van szükség.  A műtétet követő első héten a varratok eltávolítása mellett ellenőrzik a sebvonalat és magát az implantátumot is. A második kontrollvizsgálat a három hónapos gyógyulási szakasz után esedékes. A harmadik vizsgálat a már elkészült és használatba vett fogpótlás állapotát ellenőrzi, két héttel azután, hogy elhelyezésre került a szájban. A harmadik kontrollvizsgálat után féléves kontrollt szoktak javasolni, mely egyénenként változhat, ekkor kerül sor az akár kilökődést is okozó gyulladás elkerülését célzó professzionális szájhigiénés kezelésekre is.

A műtét után különösen oda kell figyelni a nyálkahártya (íny) és az implantátum nyaki részének találkozási pontjára, ezen a területen alakulhat ki ugyanis a legkönnyebben olyan gyulladás, mely legrosszabb esetben, akár az implantátum elveszítéséhez is vezethet.

Az implantációs beavatkozásról és a kontrollvizsgálatokról részletes dokumentáció készül, mely megkönnyíti a beteg későbbi ellátását, nyomon követését.

A gyulladás elkerülése mellett az implantáció akkor nevezhető sikeresnek, ha a páciensnél nem jelentkezik fájdalom vagy idegen-test érzés, az implantátum stabil, nem mozog és a röntgenfelvétel sem jelez az implantátum körül csontfelritkulást.

Műtét után kerülni kell

A műtéti beavatkozás után kb. 2-3 óráig kerülni kell az étkezést, mindaddig amíg a beteg az érzéstelenítő hatása alatt áll, nehogy elharapja az ajkát, nyelvét, nyálkahártyáját. Ugyanígy kerülendő a gépjárművezetés is, az érzéstelenítő ugyanis lelassítja a reflexeket.

A műtét után 2-3 napig kerülendőek a dohányzás, valamint az irritációt okozó csípős, fűszeres ételek és a tejtermékek fogyasztása is. Néhány napig nem szabad a fogbeültetés helyén rágni, érdemes kerülni a kemény ételek fogyasztását.

A fogbeültetés utáni napokban kerüljük az aktív fizikai megterhelést, a fizikai munkát, a testedzést, mert mindkettő utóvérzést idézhet elő. Szintén kerülendő a szolárium, szauna, uszoda látogatása.

Az arcdagadást jegeléssel szüntethetjük meg.  A műtét után jelentkező fájdalmat fájdalomcsillapítóval enyhíthetjük. A fertőzések elkerülése végett fontos az antibiotikumos védelem, ezeket a gyógyszereket minimum 5 napig kell szedni.

Vigyázzunk a varratokra!

Az utólagos műtéti komplikációk elkerülése végett ügyeljünk arra, hogy a varratoknak minimum 5 napig a szánkban kell maradniuk. Nem baj, ha meglazulnak, de kézzel hozzányúlni, elmozdítani nem célszerű. Ugyanígy a fogbeültetés területét se tapogassuk nyelvvel vagy az ujjainkkal, lassítja a gyógyulási folyamatot és nem kívánt fertőzéseket idézhetünk elő általa.

A megfelelő szájhigiénia fenntartása

A fogbeültetés másnapjától fogmosás után chlorhexidin-tartalmú szájöblítővel kell öblögetni, mely fertőtlenítő hatású, segít megelőzni a fogínygyulladás kialakulását, az egyes fogmosások között csökkenti a lepedékképződést. A fog felszínéhez tapadva órákon keresztül biztosítja a fogfelszín tartós védelmet.

Visszahívást kérek