+36-30-160-6000

Mi a fogászatban használt digitális CAD/CAM technika?

A fogorvoslás tudománya is -ahogy minden más- nagy változáson ment át az elmúlt pár évben. Beköszöntött a digitális technika, és egy csomó új eljárás, megoldás, fogászati anyag született. A digitális eljárás lényege, hogy a fogorvos egy speciális szájüregi kamera segítségével pár másodperc leforgása alatt sokezer felvételt készít a megfelelően előkészített fogakról. A számítógép ezekből a felvételekből állítja össze a fogak virtuális, 3D-s mását. Ezután nincs más dolgunk, mint leülni egy speciális tervező program elé, és megtervezni a fogakat.

A fogpótlást a lefényképezett 3D-s modellre készítjük. A CAD kifejezés az angol Computer Aided Design, azaz számítógép vezérelte tervezés szavakból áll. A program megtervezi például a cirkon vázat, amelyet szintén a számítógép vezérelte esztergagép tökéletes precizitással kifarag egy cirkónium-oxid kerámia tömbből. Ez a folyamat a CAM, azaz Computer Aided Manufacturing.

Exkluzív, prémium kategóriás anyag és technológia.

Ennek a 21. századi technológiának köszönhetően a fogpótlások pontosabbak, mint valaha, ezáltal tartósabbak is. Akár egy ülésben, mindössze pár óra alatt elkészíthető egy fémmentes korona, vagy fogpótlás, amely a kerámia tulajdonságainak köszönhetően megtévesztésig hasonlít a természetes fogakhoz. Szintén fémmentes megoldást kínál, a nanokristály szerkezettel megerősített üvegkerámia korona. Az általunk használt üvegkerámia a Lichtenstein-i székhelyű Ivoclar Vivadent cég exkluzív, prémium kategóriás terméke, mely a fogászati megoldások igazán magas szintjét képviseli.

Hogy készül el ilyen gyorsan?

Az eljárás során egy sor olyan régi technológiát mellőzhetünk, amelyek elnyújtották a fogpótlás elkészítését.

  • Míg régen szilikongumis lenyomatot kellett venni, ami eleve egy kellemetlen, hosszú ideig tartó folyamat, addig most pár másodperc alatt egy fogkefe méretű kamerával készítünk képeket a fogról.
  • Ezután a lenyomatot el kellett juttatni a fogtechnikushoz, ahol gipsszel kiöntötték. Csak ez a folyamat lehetett akár több napos is. Jelenleg a szkennelés után a 3D-s “minta” azonnal a fogtechnikus rendelkezésére áll a számítógépen. Ha kíváncsi a páciens, akkor ő is részt vehet egy speciális betekintő alkalmazás segítségével a folyamatban, és nyomon követheti leendő fogának útját a tervezőaszattól egészen a kész állapotig.
  • Régen kézzel készítették a fogakat, melyeket először viaszból mintáztak meg, majd később folyékony kerámiából öntöttek szintén pár napig. Ma ugyanezt a folyamatot egy precíziós eszterga végzi, ami anyagtól függően a fél órától a 6-8 óráig terjedhet.

Nagy előnyünk, hogy helyben készül!

Már a CityDent Implantológiai Centrum és Esztétikai Fogászat rendelőjében is készülnek digitálisan tervezett és gyártott üvegkerámia koronák és hidak, amelyek rendkívül erősek és az eredeti fogak fehérségét, áttetszőségét és fényáteresztő képességét is felidézik. Hatalmas előnyünk, hogy a fogtechnikánk helyben található, akár a páciens személyesen is betekintést nyerhet a munkafolyamatokba.

Hogyan lehet nekem is ilyen Prémium kategóriás fogpótlásom 1 nap alatt?

  1. Jelentkezzen be az alábbi űrlapon egy állapotfelmérésre.
  2. Jöjjön el egy személyes konzultációra, ahol speciális 3D-s fogászati CT segítségével feltérképezzük fogai állapotát. Megbeszéljük a pontos teendőket, és egy könnyen átlátható kezelési tervet és árajánlatot adunk Önnek.
  3. A következő alkalommal, lehetőleg a reggeli órákban előkészítjük a fogait a szkennelésre.
  4. Ezután megtörténik a fogak lefényképezése, majd ha igény van rá, egy ideiglenes fogat készítünk addig, amíg a végleges pótlás el nem készül.
  5. Ha szeretné megtekintheti laborunkban a digitális tervezés fázisában a fogat, sőt instrukciókkal is elláthatja fogtechnikusunkat elképzeléseivel kapcsolatban.
  6. Délutánra elkészül a speciális cirkónium, vagy üvegkerámia pótlás, amit pár perc alatt beragasztunk.
Visszahívást kérek