Mi a fogászatban használt digitális CAD/CAM technika?

A fogorvoslás tudománya is -ahogy minden más- nagy változáson ment át az elmúlt pár évben. Beköszöntött a digitális technika, és egy csomó új eljárás, megoldás, fogászati anyag született. A digitális eljárás lényege, hogy a fogorvos egy speciális szájüregi kamera segítségével pár másodperc leforgása alatt sokezer felvételt készít a megfelelően előkészített fogakról. A számítógép ezekből a felvételekből állítja össze a fogak virtuális, 3D-s mását. Ezután nincs más dolgunk, mint leülni egy speciális tervező program elé, és megtervezni a fogakat.

A fogpótlást a lefényképezett 3D-s modellre készítjük. A CAD kifejezés az angol Computer Aided Design, azaz számítógép vezérelte tervezés szavakból áll. A program megtervezi például a cirkon vázat, amelyet szintén a számítógép vezérelte esztergagép tökéletes precizitással kifarag egy cirkónium-oxid kerámia tömbből. Ez a folyamat a CAM, azaz Computer Aided Manufacturing.

Exkluzív, prémium kategóriás anyag és technológia.

Ennek a 21. századi technológiának köszönhetően a fogpótlások pontosabbak, mint valaha, ezáltal tartósabbak is. Akár egy ülésben, mindössze pár óra alatt elkészíthető egy fémmentes korona, vagy fogpótlás, amely a kerámia tulajdonságainak köszönhetően megtévesztésig hasonlít a természetes fogakhoz. Szintén fémmentes megoldást kínál, a nanokristály szerkezettel megerősített üvegkerámia korona. Az általunk használt üvegkerámia a Lichtenstein-i székhelyű Ivoclar Vivadent cég exkluzív, prémium kategóriás terméke, mely a fogászati megoldások igazán magas szintjét képviseli.

Hogy készül el ilyen gyorsan?

Az eljárás során egy sor olyan régi technológiát mellőzhetünk, amelyek elnyújtották a fogpótlás elkészítését.

  • Míg régen szilikongumis lenyomatot kellett venni, ami elev