A valóságban az implantációs fogpótlást a beültetés előtt több lépés előzi meg:

  • Megelőzi egy alapos vizsgálat, amely kiterjed a foghiány vizsgálatára, a szájhigiéniára, a többi fogazatra, a harapás típusára, a rágás erősségére, az állkapocs ízület működésére, az állcsontokra, és a paciens egyéb belgyógyászati betegségeire.
  • Ezt követően feltérképezzük, van-e valamilyen ellenjavallata ( kontraindikációja ) a fogászati implantációnak és megbeszéljük milyen más, alternatív megoldások lehetségesek, amellyel pótolni tudjuk a hiányzó fogakat.
  • A fogászati implantáció műtéte előtt és utána – gyógyulási szakban – a szájüregben semmilyen krónikus- vagy akut gyulladásos folyamat nem állhat fenn. A gyulladásos folyamatok ugyanis nagymértékben befolyásolják a sikeres implantációt, így az implantátum beépülését. Ezért a fogimplantáció műtéte előtt el kell végezni a meglevő fogak általános fogászati ellátását.
  • Ezt követi a fogászati implantációs fogpótlás tervezése. Ehhez rendelőnkben a legmodernebb diagnosztikai berendezések állnak rendelkezésre. Fogászati CT készülékünkkel 3D felvételt készítünk az állcsontokról, majd egy szoftver segítségével a 3D képbe illesztjük be az általunk beültetni kívánt implantátumot a megfelelő helyre és pozícióba. Az így elkészült digitális terv alapján egy 3D nyomtatóval kinyomtatunk egy fúrósablont, amelyet műtét közben a szájba helyezve az implantátumokat pontosan oda tudjuk beültetni, ahova azt előzetesen, digitálisan megterveztük. A beültetés során, a sablon segítségével elkerülhetjük a fontos anatómiai képletek sérülését!
  • A beültetés utáni szakasz, az úgynevezett posztoperatív szakasz, amely egy-két hétig tart. Ez a legkritikusabb időszak a fogimplantátum bennmaradása, gyógyulás szempontjából. Pácienseinknek a megadott utasításokat kell követnie; úgy mint alapos szájhigiénia, hideg borogatás, gyógyszerek szedése. Amennyiben a fogászati implantátum beültetése során helyeztünk be varratokat, azokat a 7-10. napon távolítjuk el.
  • 3-6 hónap gyógyulási szakasz, amely során az implantátum és a csontszövet között a kapcsolat kialakul. A felső állcsont esetében ez rövidebb, 3-4 hónapot vesz igénybe, az alsó állkapocs esetében 4-6 hónap i