A fenti paradoxonra kínálnak megoldást a kivehető és részlegesen kivehető fogpótlások, protézisek. Nemcsak teljes fogsor hiány esetén jelentenek tökéletes alternatívát, akkor is érdemes protézist választani, ha olyan kevés számú megmaradt fogunk van, amelyre rögzített fogpótlás, híd már nem készíthető.

A műfogsor feladata a fogakon túl, az elsorvadt és hiányzó  íny pótlása is. A protézis alapanyaga egy speciális műanyag, mely kombinálható, megerősíthető, rejtett fém részekkel is.

Teljes foghiány esetén a műfogsor készíttetése pénztárcakímélő megoldást jelenthet, állkapcsonként 115 ezer forintba kerül, így olcsóbb, mint az implantátumok. Sajnos sok esetben az alsó protézisek elmozdulása nem küszöbölhető ki csak implantátum beültetésének kombinációjával.

Kivehető fogpótlások

A műfogsor teljes fogsor hiány esetén, még napjainkban is a legelterjedtebb és leggyakoribb fogpótlási módszernek számít.

A fogpótlás a fogatlan állcsontgerincre fekszik fel, esztétikailag pótolja a fogakat és az ínyt, emellett visszaadja a rágási funkciót, az arc harmóniáját, megszünteti a beszédzavart, és általa a száj körüli ráncok is kisimulnak. A fogpótlás anyaga egy speciális műanyagból, akrilátból készül, amelyet rejtett fém részekkel erősítenek meg.

A többi fogpótláshoz viszonyítva nemcsak kedvező ára miatt választják sokan, hanem a természetes fogakkal megegyező kinézete miatt is. Ma már nehéz biztosan azt állítani valakiről, hogy műfogsort visel, mivel a legújabb protézisek már esztétikailag is kitűnő látványt nyújtanak, tökéletesen idomulnak a természetes fogakhoz.

Szintén a teljesen kivehető protézisek előnyös tulajdonságai közé sorolható, hogy éjszaka sem kell kivennünk őket, köszönhetően korszerű anyaguknak és a modern technológiának, amellyel a CityDent rendelőjében készülnek. Egyedül tisztításkor kell kiemelni őket a szánkból.

Meg kell szokni!

A felhelyezés utáni kezdeti időszakban, a protézis viselése járhat némi kényelmetlenséggel, melyet főleg a műfogsor helyben tartásának nehézsége okoz. Néhány hét, hónap után már saját fogsorunknak érezzük a protézist, mivel a nyelv izomzata és az arcizmok is alkalmazkodnak a műfogsorhoz. A kezdeti megszokási fázist nagyban megkönnyíthetik a fogsorrögzítő krémek használata.

Részlegesen kivehető fogpótlások

Ha a páciensnél olyan mértékű foghiány áll fenn, mely lehetetlenné teszi a rögzített hídpótlás elkészítését, számára részleges, kivehető fogpótlás is készíthető. Ebben az esetben a fogpótlást a megmaradt fogakhoz rögzítik,  az egyszerübb de nem esztétikus drótkapcsos rögzítéssel, vagy teljesen esztétikus és nem látható, rejtett elhorgonyzási elemmel.

A drótkapcsos rögzítési eljárás előnye, hogy olcsóbb, ám kevésbé jelent esztétikus megoldást, mint a rejtett elhorgonyzási elemmel rögzített részleges fogsor. Hátránya továbbá, hogy idővel a drótkapcsot tartó fog fogszövete elkopik.

A rejtett elhorgonyzási elemmel rögzített részleges fogsor tökéletesen megfelel a mai modern esztétikai követelményeknek. A rejtett elhorgonyzású elemet mindig a saját fogak viselik.

Protézis vagy implantátum?

Amennyiben teljes fogsor hiánnyal rendelkezünk , megfelelő és esztétikus alternatívaként merülhet föl az implantátum beültetésének lehetősége, hogy a kivehető fogsort stabilizáljuk segítségével.

Gyakrabban alkalmazzuk a felső állcsontba ültetett 4, és az alsó állkapocsba ültetett 2 darab implantátum segítségével a kivehető fogsor patentszerű rögzítését. A két implantátum az egykori szemfogak helyén kerül beültetésre az alsó állcsontba, ezek tartalmaznak egy-egy apró fémgömböt, mely a kivehető fogsorban elhelyezett ellen darabokhoz rögzül. Ennek segítségével a kivehető fogsor stabilan megtámaszkodik az állcsontokon a fogászati implantátum segítségével, és nem mozdul el használatakor. Csupán fogtisztításkor kell kivenni a szánkból a műfogsort, hogy az íny fedett területeihez is hozzáférjünk.

Teljes foghiány esetében a protézistől való viszolygás esetén, mód van fix fogpótlás készítésére is. Ilyenkor átlagosan 6-8 implantátum kerül beültetésre állcsontonként, de akár már 2-4 implantátum beültetésével is megoldható a stabil fogpótlás, a fixen rögzített hídpótlás.

Ezen eljárás csak abban az esetben kivitelezhető, amennyiben megfelelő mennyiségű csont áll rendelkezésre az implantátumok beültetésére.

Az implantátumokkal stabilizált protézisek előnye a hagyományos protézissel szemben, a teljesen biztos tartás és stabilitás, bár árban költségesebb megoldást jelent.