A fenti paradoxonra kínálnak megoldást a kivehető és részlegesen kivehető fogpótlások, protézisek. Nemcsak teljes fogsor hiány esetén jelentenek tökéletes alternatívát, akkor is érdemes protézist választani, ha olyan kevés számú megmaradt fogunk van, amelyre rögzített fogpótlás, híd már nem készíthető.

A műfogsor feladata a fogakon túl, az elsorvadt és hiányzó  íny pótlása is. A protézis alapanyaga egy speciális műanyag, mely kombinálható, megerősíthető, rejtett fém részekkel is.

Teljes foghiány esetén a műfogsor készíttetése pénztárcakímélő megoldást jelenthet, állkapcsonként 115 ezer forintba kerül, így olcsóbb, mint az implantátumok. Sajnos sok esetben az alsó protézisek elmozdulása nem küszöbölhető ki csak implantátum beültetésének kombinációjával.

Kivehető fogpótlások

A műfogsor teljes fogsor hiány esetén, még napjainkban is a legelterjedtebb és leggyakoribb fogpótlási módszernek számít.

A fogpótlás a fogatlan állcsontgerincre fekszik fel, esztétikailag pótolja a fogakat és az ínyt, emellett visszaadja a rágási funkciót, az arc harmóniáját, megszünteti a beszédzavart, és általa a száj körüli ráncok is kisimulnak. A fogpótlás anyaga egy speciális műanyagból, akrilátból készül, amelyet rejtett fém részekkel erősítenek meg.

A többi fogpótláshoz viszonyítva nemcsak kedvező ára miatt választják sokan, hanem a természetes fogakkal megegyező kinézete miatt is. Ma már nehéz biztosan azt állítani valakiről, hogy műfogsort visel, mivel a legújabb protézisek már esztétik