A fémmentes koronák közé tartozik a teljes porcelán korona, vagy más néven teljes kerámia korona. Tökéletes esztétikai élményt nyújt, a természetes fogzománc hatását a leghűbben képes visszaadni, ezért a tiszta porcelán koronákat  leggyakrabban a szembetűnő metsző- és szemfogaknál érdemes alkalmazni. Előnyük, hogy nem tartalmaznak fémvázat, teljes fémmentességüknek köszönhetően képesek a fényt átereszteni, amitől teljesen élethűnek látszanak. A preparált fogak felszínét teljesen beborítják.

+36-30-160-6000

A fémmentes koronáknak két típusa van. Az egyik a cirkónium-kerámia korona, a másik a lítium-diszilikát vagy más néven üvegkerámia korona. A cirkónium-kerámia korona két rétegből áll, a fogszínű cirkónium vázból és az arra rétegzett porcelán rétegből. Az üvegkerámia korona monolítikus, azaz egyetlen rétegből áll.

Előnyei és hátrányai

A teljes kerámia koronának számtalan előnye van a fémkoronával szemben az esztétikumon kívül is. Mivel teljesen fémmentes, így fémallergiásoknak is ideális, Sima felszínének köszönhetően kevésbé tapad meg rajta a lepedék, így minimálisra csökken az ínygyulladás kialakulásának kockázata. A porcelánkoronák nem szürkülnek be az íny szélénél, hatásuk tartós, kopásállóságuk igen magas.

Talán a legnagyobb hátrányuk a fémkerámiával szemben, hogy repedés vagy törés esetén nincs mód a javításukra, új koronát kell készíttetni. Megfelelő vastagságuk érdekében, nagyobb mennyiségű saját foganyag eltávolítását igénylik.

Nem lehet porcelán koronánk, ha…

Bizonyos esetekben le kell mondanunk a porcelánkorona viseléséről. Nem helyezhető fel porcelánkorona erősen kopott fogakra, ugyanígy súlyos mélyharapás esetén sem. Abban az esetben sem használható a porcelánkorona, ha a koronázni kívánt fog preparált csonkja rövidebb, mint 4 mm.

Gyorsan elkészül

A porcelán koronák közül a cirkonkerámia koronák gyorsan, mindössze egy hét alatt elkészülnek.

A porcelán koronák közzül az üvegkerámia koronák mindösze két óra alatt elkészülnek a CityDent rendelőjében a rendelkezésre álló CAD/CAM technológiájának köszönhetően.

Az átmeneti foghiány idejére a páciens ideiglenes koronát kap, mely védelmi funkciót is ellát, védi a lecsiszolt, preparált fogakat az érzékenységtől és a baktériumoktól, valamint az esztétikát is visszaadja.

A porcelán korona esztétikailag valóban a legoptimálisabb korona, későbbi elszíneződésétől sem kell tartani

A cirkónium-oxid kerámiából szóló koronák, hidak és implantátumokra felépítmények is készülhetnek.

Az üvegkerámial szóló koronák és rövid hídpótlások elkészítésére alkalmasak.

Nincs fémváz

A váz, amire a kerámiát felviszik, vagy ráégetik teljesen fogszínű, esztétikus cirkónium-oxidból készül, 3D-s számítógépes szkenneléssel és megmunkálással. Ezt követően a cirkónium vázra a fogtechnikus rétegenként viszi fel a kerámiát, így alakítva ki a végleges formát és színt,  amely a ráégetés során nyeri el végleges keménységét.

A legmagasabb esztétikai eredményt kétségkívül az E.max fanázianevű üvegkerámiával és az egyedi festéssel elkészülő, cirkónium kerámiával lehet biztosítani, melyek közül mindkettő elérhető a CityDent  rendelőjében.

Visszahívást kérek