Implantátum beültetésével a huzamosabb ideje kivehető műfogsorral élők egy életre elfelejthetik a műfogsor ragasztó használatát. A kivehető műfogsor stabil, bepattintós rögzítése is megoldható  implantátumokkal, melyek jóval stabilabb rögzítést tesznek lehetővé, mint amikor  protézis csak a szájnyálkahártyára támaszkodik.

Az implantátumok lehetővé teszik, hogy a páciens kedvére sportoljon, mosolyogjon, és használatával a rágás és a beszéd sem jelent további esztétikai problémát. Nem kell attól tartania, hogy a műfogsor erősebb fizikai igénybevétel esetén véletlenül elmozdul.

Nemcsak protézissel élőknek jelent tartós megoldást

Teljes vagy részleges fogsor esetén is alkalmazható az  implantátum, de a műfogsor rögzítésén túl azok számára is alkalmas, akiknek állcsontja a nagyobb implantátummal járó megterhelést nehezen viselné, vagy akik nem rendelkeznek megfelelő csontállománnyal, és a csontpótlásra sem szívesen vállalkoznak. Míg egy hagyományos implantátum átlagos átmérője 4-5 mm, a protézisek rögzítéséhez használt, keskenyebb implantátumé  3 mm-nél kezdődik, behelyezése egyetlen kezelés alkalmával történik helyi érzéstelenítés mellett.

Az implantátum régóta fennálló teljes fogatlanságra is megoldást jelent, ilyenkor az alsó állkapocs esetében 2 vagy 4 darab  implantátumot építenek be, mely maximális stabilitást nyújt. Az implantátumra a protézis patentos, úgynevezett gömbfejes megoldással rögzül. A helyére “pattintott” protézis így maximális stabilitást és kényelmet nyújt viselőjének, étkezés és beszéd hatására sem mozdul el.

A felső állcsont esetében 4 darab implantátum kerül beültetésre a protézis rögzítésére. Az implantátumokra ugyan úgy, mint az alsó állkapocs esetében patentos rögzítő elemek kerülnek, melyre a felső protézis “rápattan”. Az implantátumok használatával, így a felső teljes protézis redukálható, azaz a szájpadlást elfedő, sokszor a pácienseknek kellemetlen része eltávolítható. Viselése, szemben a hagyományos protézissell, kényelmes és könnyű, az egyik legigényesebb megoldása a teljes foghiány pótlásának.

A beültetés menete

A CityDent rendelőjében elsőként digitális,  3 dimenziós CT felvétel készül a beteg szájüregéről, majd ezek elemzése után kerülhet sor a tervezésre, majd az implantátumok beültetésére.

Az állcsontba titán csavarokat építenek be, melynek tetejébe gömbfejet csavarnak, amely majd a meglévő műfogsort rögzíti.

A titán implantátum, az eredeti fog gyökeréhez hasonlít. A fogpótlás, a protézisbe beépített gumigyűrűk segítségével rögzül, rápattan az implantátum  gömbformájú végére. A gumigyűrű-rendszer lehetővé teszi a műfogsor stabil rögzítését, és képes mérsékelni az állcsontra gyakorolt rágónyomást is.

Meglévő protézis átalakítása

Aki már régebb óta rendelkezik műfogsorral, de szeretné azt stabilabbá tenni, választhatja azt a megoldást is, mely során a meglévő protézist alakítják át úgy, hogy az  implantátumokon rögzüljön. Ebben az esetben a műfogsorban is kialakítják az implantátum rögzülési helyét a fogbeültetés után.

Az implantátum előnyei

Az implantátumok előnye, hogy a protézist rendkívül stabillá teszik, mind a  mellett  gyorsan és biztonságosan készíthető.  Alsó protézis esetén egy kezelés során, mindössze 1-2 óra leforgása alatt lezajlik az implantátum beültetése.