Elsőre talán furcsán hangzik, hogy a fogtörés legközkeletűbb okát meg is lehetne szüntetni gondos fogápolással. A leggyakrabban ugyanis a fogtörés hátterében a fogszuvasodás áll. A fog falainak meggyöngülése miatt fogaink rideggé válnak és erős harapásra könnyebben letörhetnek. Különösen igaz ez a gyökérkezelt fogakra, mert ezeknek már megszűnt a vérellátásuk.

Egy rossz fogtömés is vezethet nem kívánatos fogtöréshez. Egy pontatlan, túl magas tömés nem kívánt megterhelést jelent fogainknak minden egyes harapásnál, mely idővel a fog megrepedéséhez, töréséhez vezethet.

Nem ritkán olyan öntudatlan mechanizmusok is fogtörést okoznak, mint a  stressz,  az éjszakai fogcsikorgatás, vagy a napközbeni túl erős szorítás.

Ha baleset következtében törik le a fog, akkor nehéz megelőzésről beszélni. Ellátása ilyenkor megkívánja a fokozott orvosi körültekintést; a fog környezetét, az épen maradt, szomszédos fogakat, az állkapocs ízületeinek állapotát is fel kell mérnie az ellátást végző fogorvosnak.

Mielőbb kezelni kell!

Azontúl, hogy nem túl esztétikus, egy letört fog, számtalan egészségügyi probléma okozója lehet, ha nem kezeltetjük időben.

A letört fog éles éle komoly traumákat okozhat a nyelvnek és a nyálkahártyának is. A nyelvet folyamatos karcolások érhetik, ami ezért nem tud begyógyulni, így állandó fájdalmat okoz, elősegítve a sebek, elhúzódó gyulladás, vagy duzzanat kialakulásának lehetőségét. A törés mentén kieső rágófelület befolyásolja a rágást és az emésztést is. A harapás helyreállításának érdekében – ha nem történik meg a szakszerű ellátás, idővel – a környező fogak is elmozdulhatnak, megpróbálva maguktól kitölteni a törés következtében beállt foghiányt.

Attól függően, hogy a törés milyen mértékű, és mekkora területet érint, a letört fog nagyon érzékeny lehet, és állandó fájdalomforrásként funkcionál. A sérült fogrész érzékenyen reagálhat a hideg-meleg ételek fogyasztására, az időjárás-változásra, de akár egy erőteljesebb levegővételre is.

A kezelés menete

A törés okának és mérté