+36-30-160-6000

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy a fogtörés legközkeletűbb okát meg is lehetne szüntetni gondos fogápolással. A leggyakrabban ugyanis a fogtörés hátterében a fogszuvasodás áll. A fog falainak meggyöngülése miatt fogaink rideggé válnak és erős harapásra könnyebben letörhetnek. Különösen igaz ez a gyökérkezelt fogakra, mert ezeknek már megszűnt a vérellátásuk.

Egy rossz fogtömés is vezethet nem kívánatos fogtöréshez. Egy pontatlan, túl magas tömés nem kívánt megterhelést jelent fogainknak minden egyes harapásnál, mely idővel a fog megrepedéséhez, töréséhez vezethet.

Nem ritkán olyan öntudatlan mechanizmusok is fogtörést okoznak, mint a  stressz,  az éjszakai fogcsikorgatás, vagy a napközbeni túl erős szorítás.

Ha baleset következtében törik le a fog, akkor nehéz megelőzésről beszélni. Ellátása ilyenkor megkívánja a fokozott orvosi körültekintést; a fog környezetét, az épen maradt, szomszédos fogakat, az állkapocs ízületeinek állapotát is fel kell mérnie az ellátást végző fogorvosnak.

Mielőbb kezelni kell!

Azontúl, hogy nem túl esztétikus, egy letört fog, számtalan egészségügyi probléma okozója lehet, ha nem kezeltetjük időben.

A letört fog éles éle komoly traumákat okozhat a nyelvnek és a nyálkahártyának is. A nyelvet folyamatos karcolások érhetik, ami ezért nem tud begyógyulni, így állandó fájdalmat okoz, elősegítve a sebek, elhúzódó gyulladás, vagy duzzanat kialakulásának lehetőségét. A törés mentén kieső rágófelület befolyásolja a rágást és az emésztést is. A harapás helyreállításának érdekében – ha nem történik meg a szakszerű ellátás, idővel – a környező fogak is elmozdulhatnak, megpróbálva maguktól kitölteni a törés következtében beállt foghiányt.

Attól függően, hogy a törés milyen mértékű, és mekkora területet érint, a letört fog nagyon érzékeny lehet, és állandó fájdalomforrásként funkcionál. A sérült fogrész érzékenyen reagálhat a hideg-meleg ételek fogyasztására, az időjárás-változásra, de akár egy erőteljesebb levegővételre is.

A kezelés menete

A törés okának és mértékének felderítése után a páciens fogállományáról digitális panorámaröntgen, szükség esetén nagy felbontású, fogászati CT felvétel készül. A kezelés menetét befolyásolja, hogy a törés következtében kialakul gyulladás elérte-e a foggyökeret.

A szuvasodás által kiváltott fogtörés, ha ideget ért, gyökérkezelésre szorulA gyökérkezelést követően a fog koronai része kerül ellátásra. A törés súlyosságától, így attól függően, milyen közel van a törés az ínyszélhez történik a koronai helyreállítás. A legsúlyosabb esetben a törés után megmaradt fogdarabot és gyökeret el kell távolítani. Szerencsésebb esetben, amennyiben a gyökérkezeléssel a foggyökér megmentésre került a koronai rész egy üvegszálas csappal kerül megerősítésre, majd a fogtechnikus készít a csonkra egy hagyományos, fémkerámia koronát. Amennyiben elülső, esztétikai pozícióban levő letört fogról van szó a fogtechnikus fémmentes, teljes kerámia koronát készít a fogcsonkra..

A ráharapás okozta kis törések a legtöbb esetben fogszínű, tömőanyaggal is korrigálhatóak.

A fogcsikorgatás, vagy az erős szorítás miatt bekövetkező fogtörést egy napközben is hordható műanyag sínnel szokták kiküszöbölni, egyes esetekben, a harapás helyreállításának érdekében, fogszabályozó készülék viselése is ajánlott.

A baleset következtében letört fog élpótlással,  vagy koronával pótolható a sérülés mértékének függvényében.

Amennyiben a fog több mint fele hiányzik, érdemes a korona mellett dönteni. A hagyományos, fémkerámia vagy az esztétikus,fémmentes kerámia korona felhelyezése előtt a sérült fogat az esetek nagy százalékában gyökérkezelni kell, ezt követően esztétikus üvegrost csappal megerősíteni.

Fontos a megelőzés!

A szuvasodás okozta fogtörés a rendszeres, félévenként beiktatott fogorvosi kontrollal megelőzhető. Így időben kiszűrhető, ha szuvas, ha fogszorítás következtében kopott el és emiatt jelentősen meggyengült a fog koronai része..

Természetesen a megfelelő szájhigiénia fenntartása is nélkülözhetetlen sarokpontja a szuvasodás megelőzésének. A szuvasodások zöme megelőzhető megfelelő szájápolással! Elektromos fogkefe és a fogközök tisztítására speciális, fogköztisztító (interdentális) kefe használatát javasoljuk!

Visszahívást kérek