A hiányzó fogak pótlására, a hiányos fogsor rendbetételére az egyik legjobb megoldás a fogimplantátum beültetés.  A fogínygyulladás elkerülése, és az ép fogak egészségének megőrzése érdekében is célszerű mielőbb pótolni a hiányzó fogat. Ha erre nem kerül sor a megfelelő időben, az állkapocs csont sorvadásán túl az arcizmok is deformálódhatnak, kialakul a klasszikus öreges arcforma, beesett ajkakkal és mély ráncokkal, barázdákkal.

A foghiány pótlására szolgál a fogimplantátum beültetés vagy a hídpótlás is. Hídpótlás esetén két egészséges fog tölti be a híd pillér funkcióját, vagy amennyiben ez az egészséges fogak hiányában nem megoldható, implantátummal kerül sor a híd rögzítésre is.

Műfogsor és híd helyett is tökéletes alternatíva

A fogimplantátum beültetés lényegesen tartósabb, hosszabb távú megoldást jelent mint a hídpótlás. A fogimplantátum beültetés mindemellett stabilabban is tartja a fogsort és az egészséges fogakat sem kell lecsiszolni az  implantátum beültetés előtt. Nemcsak a hídpótlás helyett érdemes az implantátumbeültetést választani. A kivehető fogsor (protézis) rögzítésére vagy akár a protézis helyett, teljes foghiány esetén is az implantátumbeültetés a legbiztosabb és a legesztétikusabb megoldás.

A titánból készült implantátum-műgyökerek 3-6 hónap alatt teljesen beépülnek az állkapocs csontszövetébe, edzve az ínyt és az állcsontot is, így stabilabban rögzülnek mint eredeti fogaink. A fogimplantátum beültetés esztétikus megoldást jelent teljes- vagy részleges foghiány esetén, élethűen adva vissza a természetes fogak látványát.

A fogbeültetés menete

Először implantációs konzultációra kerül sor, mely során a CityDent rendelőjében a páciens szájüregéről 3 dimenziós CT felvétel készül, mely már a csont mennyiségének és sűrűségének állapotáról is tájékoztatja az implantológust.. Szintén a konzultáció során kerül sor a megfelelő implantátum kiválasztására is.

A csont mennyiségének, így magasságának és szélességének  mérése elengedhetetlen, hiszen az implantátum becsontosodásához szükség van a megfelelő csontállományra. Ha ez a feltétel nem adott, a fogimplantátum beültetés előtt csontpótlásra van szükség, mely a CityDent rendelőjében történhet csontpótló anyaggal, de a pótlás történhet akár részben a páciens saját csontjának felhasználásával is. Csontpótlás után, amint megfelelő a csontállomány, sor kerülhet az implantációra.

Az implantátum beültetése után 3-6 hónapos gyógyulási szakasz következik. Az implantátum felépítmény részének- és a fogkoronák fölhelyezésére, csak az implantátum megfelelő becsontosodása után kerülhet sor.

Megszűnnek a rágásproblémák

A fogbeültetés után az arc deformációi eltűnnek, a beszéd, a rágás funkciói jelentős mértékben javulnak, utóbbi a rosszul emésztett táplálék következtében fellépő gyomorfájást is mérsékelheti, megszüntetheti..

Kizárják a fogbeültetést

Egyes betegségek kizárják, hogy  fogászati implantátum beültetést lehessen végrehajtani. Az implantációt kizárják a vérképzőszervi és egyes véralvadási zavarok, a nem kezelt és karbantartott cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek, szteroid kezelés.

Külön megemlítendő, hogy a hazai jogszabályok értelmében fogászati implantátum nem ültethető be azon páciensnek, akik csontritkulás kezelésére biszfoszfonát tartalmú gyógyszert szedett valaha vagy jelenleg is ilyen hatóanyagú gyógyszert szed! Az erős dohányzás is kizáró oka lehet az implantátum beültetésének. Az erős fogszorítás, fogcsikorgatás vagy a nem megfelelő szájhigiénia szintén az implantáció kizáró oka.