Sokan azért halogatják, hogy rászánják magukat fogsoruk rendbetételére mert a végleges fogpótlás elkészülési ideje alatt sem szeretnének hiányos fogsorral élni. Egy végleges korona vagy híd, de még a hosszabb ideig tartó, több hónapos fogbeültetést követő gyógyulási időszak ideje alatt is lehetőség van a foghiány ideiglenes híddal vagy koronával történő pótlására, mely garantálja a páciens esztétikus megjelenését és védi a lecsiszolt fogakat is.

Az esztétikus porcelán fogpótlás elkészültéig a páciens műanyagból készült ideiglenes hidat vagy koronát kap. A fogászati szituációtól függően az ideiglenes fogpótlás lehet azonnal, a szék mellett elkészülő műanyag, fix, ideiglenes fogpótlás vagy 2-3 napon belül, a fogtechnikus által elkészülő, fix, ideiglenes fogpótlás, és a fogbeültetés esetében a gyógyulási időszakra szóló, kivehető, ideiglenes fogpótlás.

Speciális műanyag

Mivel az ideiglenes korona vagy híd egy speciális műanyagból, úgynevezett akrillátból készül, mely fény vagy katalizátor anyag hatására keményedik meg a fogformához idomulva, így nem tudja tökéletesen visszaadni azt a színárnyalatot, . Ennek ellenére a fogszínű műanyag így is elég természetesen igazodik meglévő fogsorunkhoz, funkciójában megfelelően tudja pótolni a foghiányt.

Az ideiglenes fogpótlások élettartama is lényegesen rövidebb, mint egy esztétikus porcelánkoronáé. Néhány hetes viselésnél többre nem hivatottak. Mivel rögzítésük sem végleges, hogy a kezelések ideje alatt a fogorvos el tudja távolítani, így kevés vagy gyönge pillérfogak esetén az ideiglenes híd elmozdulásának kockázata is fennáll.

Néhány hétre, maximum 1-2 hónapra szólnak

A mindössze néhány hetes időtartamig funkcionáló ideiglenes koronát az orvos helyben a szék mellett készíti el, és a kezelés végén már fel is ragasztja, kiküszöbölve a foghiányt és védve a csiszolás következtében érzékennyé vált fogakat.

A fogtechnikus által készített, és gyakran belső fémvázzal megerősített ideiglenes fogpótlásokra hosszabb kezelési időszak esetén lehet igény. A fogeltávolítással járó beavatkozások a több hetes sebgyógyulási időszakot is belekalkulálva, hosszabb időt vesznek igénybe, így még inkább indokolt, hogy ezen időszak alatt se kelljen senkinek fog nélkül maradnia. Az ideiglenes híd vagy korona a foghúzás után akár azonnal felragasztható.

Implantátum beültetés után ideiglenes kivehető fogpótlás

Implantátum-műgyökér beültetés után gyakori, hogy a páciens fogtechnikus által készített kivehető ideiglenes fogpótlást kap, amíg az implantátum maximálisan be nem csontosodik. A 3-6 hónapos gyógyulási időszak így lelkileg is könnyebben elviselhető azok számára, akik ilyen hosszú ideig semmiképp sem szeretnének tartós foghiánnyal küzdeni.