A hídpótlás kiterjedt foghiány megszüntetésére és kombinált, részleges fogpótlásra egyaránt alkalmas, a tartós fogpótlások közé tartozik, egy vagy több fogat pótol, úgy hogy közben kettő vagy több fogat használunk fel pillérfognak.

A kerámia hídpótlások fémvázzal és fémmentes cirkónium-oxid vázzal is készülhetnek. A fémmentes kerámia hidak nemcsak esztétikusabbak, alapanyaguk is természetes és testbarát, színük és formájuk a leghűebben képes visszaadni a eredeti fogak színvilágát.

A hídpótlás készülhet természetes fogakra és implantátumra is. A természetes fogak minőségétől és állapotától függ, hogy képesek-e betölteni a pillérfunkciót, teljesen gyulladásmentesek és stabilak-e. Ha a kiterjedt foghiány mindkét szélén ép fog található, ezek szolgálhatnak a természetes fogakra készített fémmentes kerámia híd pilléreiként. Hátrányuk az implantátumon rögzített híddal szemben, hogy könnyebben sérülnek és veszítik el stabilitásukat, valamint a fogíny alatti terültre is plusz terhelést rónak, mely a fogíny visszahúzódásához, csontsorvadáshoz és bakteriális fertőzéshez vezethet.

Implantátumon nyugvó hídpótlás

Széleskörűen alkalmazható és korszerűbb megoldást jelent kiterjedt foghiány pótlására az implantátumokon nyugvó, fémmentes kerámia híd. Nem igényli ép fogak meglétét, a híd pilléreként az implantátum szolgál. Szemben a természetes fogakra készített hidakkal, nem igényli az ép fogak lecsiszolását sem, nem jelent plusz megterhelést a fogínynek. A becsontosodás folyamatát követően az implantátum az eredeti fogakkal megegyező módon terheli a csontot, a beültetett implantátum-műgyökerek élethosszig megőrzik stabilitásukat, míg a pillérfogak hajlamosak szuvasodásra, gyulladásra, törésre.