A hídpótlás kiterjedt foghiány megszüntetésére és kombinált, részleges fogpótlásra egyaránt alkalmas, a tartós fogpótlások közé tartozik, egy vagy több fogat pótol, úgy hogy közben kettő vagy több fogat használunk fel pillérfognak.

A kerámia hídpótlások fémvázzal és fémmentes cirkónium-oxid vázzal is készülhetnek. A fémmentes kerámia hidak nemcsak esztétikusabbak, alapanyaguk is természetes és testbarát, színük és formájuk a leghűebben képes visszaadni a eredeti fogak színvilágát.

A hídpótlás készülhet természetes fogakra és implantátumra is. A természetes fogak minőségétől és állapotától függ, hogy képesek-e betölteni a pillérfunkciót, teljesen gyulladásmentesek és stabilak-e. Ha a kiterjedt foghiány mindkét szélén ép fog található, ezek szolgálhatnak a természetes fogakra készített fémmentes kerámia híd pilléreiként. Hátrányuk az implantátumon rögzített híddal szemben, hogy könnyebben sérülnek és veszítik el stabilitásukat, valamint a fogíny alatti terültre is plusz terhelést rónak, mely a fogíny visszahúzódásához, csontsorvadáshoz és bakteriális fertőzéshez vezethet.

Implantátumon nyugvó hídpótlás

Széleskörűen alkalmazható és korszerűbb megoldást jelent kiterjedt foghiány pótlására az implantátumokon nyugvó, fémmentes kerámia híd. Nem igényli ép fogak meglétét, a híd pilléreként az implantátum szolgál. Szemben a természetes fogakra készített hidakkal, nem igényli az ép fogak lecsiszolását sem, nem jelent plusz megterhelést a fogínynek. A becsontosodás folyamatát követően az implantátum az eredeti fogakkal megegyező módon terheli a csontot, a beültetett implantátum-műgyökerek élethosszig megőrzik stabilitásukat, míg a pillérfogak hajlamosak szuvasodásra, gyulladásra, törésre.

Bár az implantátumra rögzített hidak – az implantátumok beültetése miatt – hosszabb idő alatt készülnek el, mint a természetes fogakra rögzített hídpótlások, melyet nem megfelelő csontállomány esetén a csontpótló műtét is kitolhat, számos előnyös tulajdonságuk miatt érdemes mellettük dönteni. Kiterjedt foghiány esetén a legtartósabb megoldást nyújtják.

A híd készítésének menete

A hiányzó fog melletti fogakat első lépésben lecsiszolják. A lecsiszolt, preparált fogakra ragasztással, igen erős, fogászati cementtel rögzítik a hidat. A lecsiszolt fogak védelme érdekében és a fogatlanság kiküszöbölésére, a végleges fogpótlás elkészüléséig a CityDent rendelőjében a páciens ideiglenes hidat kap. Az implantátumokra rögzített hidak esetében a híd nemcsak ragasztással, hanem csavarozással is rögzíthető.

A híd nemcsak kiterjedt, hanem akár szóló foghiány pótlására is alkalmas. Ebben az esetben a foghiánnyal szomszédos két fog szolgál a híd pilléréül. A lecsiszolt, preparált fogakról lenyomat készül, mely alapján a fogtechnikai laborban elkészülhet a háromtagú hídpótlás. Míg középső tagja a hiányzó fogat pótolja, a szélsők precízen illeszkednek a preparált fogakra.

Cirkónium-oxid kerámia híd

A teljesen fémmentes hidak családját gazdagítja a cirkónium-oxid kerámia híd is, amely több, egymás melletti fog hiánya esetén jelenthet megoldást, akár fémallergiások számára is. A foghiány melletti ép fogak töltik be a pillérfunkciót, a technológia előnye, hogy maximális pontosságot tesz lehetővé, a híd nemcsak látszatra, érzetre is a saját fog benyomását képes kelteni.

További előnye, hogy az implantátumokra rögzített foghidakkal szemben igen gyorsan és teljesen fájdalommentesen elkészíthető.