Hiányos a fogsorom, mit tegyek?

Ha a szem a lélek tükre, akkor az esztétikus, hiánytalan fogsor az ápoltságé. Egy szép, meggyőző erejű mosoly ma már nemcsak az üzleti világban jelent előnyt, hanem a párkapcsolati oldalon is nehezebb helyzetbe kerülnek azok, akik foghiánnyal küzdenek. A fogak szuvasodását elősegítő cukrozott, túlédesített ételek- és üdítőitalok rendszeres fogyasztása az idő előre haladtával számos esetben vezethetnek olyan komoly elváltozásokhoz, mint a fogvesztés. A probléma kialakulásának hátterében állhatnak öröklött tényezők is, helytelen fogápolási technikák, illetve nők esetében, sokszor a terhesség után következik be jelentős mértékű fogromlás. Hiányos a fogsorom, mit tegyek?

Nemcsak esztétikai probléma

A hiányos fogsor nemcsak esztétikai probléma. Az emésztés a szájban kezdődik, a fogak hiánya pedig igencsak képes megnehezíteni a rágási funkciót. A rosszul, félig emésztett ételek puffadást, egyéb gyomorpanaszokat is okozhatnak. Ha foghiánnyal küzdünk, nem szívesen ülünk le másokkal egy asztalhoz enni, pedig köztudott, hogy a közös étkezéseknek, milyen társadalmi összetartó ereje van, legyen az üzleti ebéd, vacsora, vagy éppen egy randevú . Hányszor láthatjuk társaságban amikor hölgyek mosolygáskor a szájuk elé teszik kezüket, mert szégyellik foghiányukat vagy más fogproblémájukat!

Foghiány esetén artikulációs problémák is felléphetnek, vagy épp azért nem tudunk szépen, tisztán beszélni, mert a hiányzó fog takargatása miatt megpróbálunk minél inkább zárt szájjal kommunikálni. A foghiány arcbőr elváltozásokat is okozhat, az érintetett területen a bőr feszességének csökkenésével számolhatunk. A felső elülső fogak elvesztése esetén a felső ajak beesik, öreges benyomást kelt és a megjelenik az orrszárnyat és ajakzugot összekötő, mély barázda. A külsőnket ért negatív változások olyan önbizalom hiányos állapotokat idézhetnek elő, melyek hosszabb távon, akár pszichés ellátást is igényelhetnek.

Amiért nem érdemes halogatni

Minél később keressük fel a fogszakorvost, annál valószínűbb, hogy a kezdetben csak egy-két fogat érintő probléma, sokfogas problémává hatalmasodik. . Ha a fogsorban hiány keletkezik, a többi fog is elkezdi változtatni a helyzetét. A foghiány előtt és mögött levő fogak elmozdulnak, “bedőlnek” a foghiány felé. Az eltávolított foggal szemben elhelyezkedő fog pedig kiemelkedik a fogívből. Ez hosszútávon beszéd- és rágási problémát okoz, valamint előidézője lehet egy kellemetlen, állkapocs-ízületi problémának is. A legtöbb állkapocs-ízületi probléma, állkapocs kattogás már egyetlen fog elvesztése következtében kialakulhat. Érdemes mielőbb kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb koronát. A fogeltávolítást követő 3 hónap elteltével, mindennképp szükséges a megfelelő fogpótlást elkészíttetni, hogy megelőzzük a későbbi súlyosabb elváltozásokat. Amennyiben fogeltávolítás nem történt, csak a fog koronai része sérült, a sérült rész helyreállítása koron