Hiányos a fogsorom, mit tegyek?

Ha a szem a lélek tükre, akkor az esztétikus, hiánytalan fogsor az ápoltságé. Egy szép, meggyőző erejű mosoly ma már nemcsak az üzleti világban jelent előnyt, hanem a párkapcsolati oldalon is nehezebb helyzetbe kerülnek azok, akik foghiánnyal küzdenek. A fogak szuvasodását elősegítő cukrozott, túlédesített ételek- és üdítőitalok rendszeres fogyasztása az idő előre haladtával számos esetben vezethetnek olyan komoly elváltozásokhoz, mint a fogvesztés. A probléma kialakulásának hátterében állhatnak öröklött tényezők is, helytelen fogápolási technikák, illetve nők esetében, sokszor a terhesség után következik be jelentős mértékű fogromlás. Hiányos a fogsorom, mit tegyek?

Nemcsak esztétikai probléma

A hiányos fogsor nemcsak esztétikai probléma. Az emésztés a szájban kezdődik, a fogak hiánya pedig igencsak képes megnehezíteni a rágási funkciót. A rosszul, félig emésztett ételek puffadást, egyéb gyomorpanaszokat is okozhatnak. Ha foghiánnyal küzdünk, nem szívesen ülünk le másokkal egy asztalhoz enni, pedig köztudott, hogy a közös étkezéseknek, milyen társadalmi összetartó ereje van, legyen az üzleti ebéd, vacsora, vagy éppen egy randevú . Hányszor láthatjuk társaságban amikor hölgyek mosolygáskor a szájuk elé teszik kezüket, mert szégyellik foghiányukat vagy más fogproblémájukat!

Foghiány esetén artikulációs problémák is felléphetnek, vagy épp azért nem tudunk szépen, tisztán beszélni, mert a hiányzó fog takargatása miatt megpróbálunk minél inkább zárt szájjal kommunikálni. A foghiány arcbőr elváltozásokat is okozhat, az érintetett területen a bőr feszességének csökkenésével számolhatunk. A felső elülső fogak elvesztése esetén a felső ajak beesik, öreges benyomást kelt és a megjelenik az orrszárnyat és ajakzugot összekötő, mély barázda. A külsőnket ért negatív változások olyan önbizalom hiányos állapotokat idézhetnek elő, melyek hosszabb távon, akár pszichés ellátást is igényelhetnek.

Amiért nem érdemes halogatni

Minél később keressük fel a fogszakorvost, annál valószínűbb, hogy a kezdetben csak egy-két fogat érintő probléma, sokfogas problémává hatalmasodik. . Ha a fogsorban hiány keletkezik, a többi fog is elkezdi változtatni a helyzetét. A foghiány előtt és mögött levő fogak elmozdulnak, “bedőlnek” a foghiány felé. Az eltávolított foggal szemben elhelyezkedő fog pedig kiemelkedik a fogívből. Ez hosszútávon beszéd- és rágási problémát okoz, valamint előidézője lehet egy kellemetlen, állkapocs-ízületi problémának is. A legtöbb állkapocs-ízületi probléma, állkapocs kattogás már egyetlen fog elvesztése következtében kialakulhat. Érdemes mielőbb kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb koronát. A fogeltávolítást követő 3 hónap elteltével, mindennképp szükséges a megfelelő fogpótlást elkészíttetni, hogy megelőzzük a későbbi súlyosabb elváltozásokat. Amennyiben fogeltávolítás nem történt, csak a fog koronai része sérült, a sérült rész helyreállítása korona készítésével történik. Ha azonban fogeltávolítás történt, a hiányzó fog helyreállítása csak hídpótlás készítésével vagy egy korszerűbb eljárással, fogimplantátum beültetéssel történhet.

Lehet-e fogkoronám, ha allergiás vagyok?

Igen. A cirkónium-oxid kerámia koronák és hidak olyan esztétikus, fémmentes porcelán koronák, melyek a fémallergiások számára sem jelentenek veszélyt. A cirkónium-oxid egy igen nagy szilárdságú kerámia alapanyag, mind hidak, mind fogkoronák készítésére kiválóan alkalmas, a fog eredeti színéhez igen hasonló, így esztétikailag is megfelelő eredményt biztosít.

CAD-CAM csúcstechnológia – a legtartósabb fogpótlás 2 óra alatt

Nemcsak a fogkorona anyaga, a gyártási technológia is igen lényeges az illeszthetőség szempontjából. Ennél a csúcstechnológiánál egy speciális szájüregi kamerát használnak, mely segítségével 3D-s modell készül a pótolandó fogakról. Maga a fogkorona kialakítása is a számítógépen keresztül vezérelve zajlik speciális, fogtechnikai marógépekkel. A 21. századi technika előnye az eddig nem tapasztalt precizitás és tartósság. A másodlagos fogszuvasodás esélye is csökken.

Ráadásul hihetetlenül gyors! A CityDent fogszakorvosai, akár pár óra alatt elkészítik a hiányzó koronákat, melyek a felhasznált üvegkerámiának köszönhetően megtévesztésig hasonlítanak természetes fogainkhoz.

Mennyibe kerül?

Míg egy átlagos fémkerámia korona ára 50-60 ezer forintba kerül, addig a cirkon-kerámai és az üvegkerámia, úgynevezett lítium-diszilikát koronáért, 80-100 ezer forinttal számolhatunk, koronánként a CityDent-nél.

Részletes árlistát az Árak oldalon találsz.

Innováció a fogpótlásban

A fémmentes fogpótlások – koronák, kisebb hidak – legújabb generációját képviselik a nanokristály szerkezettel megerősített üvegkerámia, azaz lítium-diszilikát koronák. Természetesen a CityDent Implantológiai Centrum és Esztétikai Fogászat rendelőjében is készülnek üvegkerámia koronák és hidak.  Kiemelkedő tulajdonságuk a tartósság, a természetesség és az igen gyors elkészítési idő. Ezért is nevezik “chairside”, azaz szék mellett készülő koronáknak. Ez annyit jelent, hogy a hagyományos koronák esetében három vagy akár több alkalommal is fel kellett keresni a rendelőt az egyes munkafolyamatok ellenőrzésére, míg végül elkészült és beragasztásra került a végleges korona, addig egy üvegkerámia korona esetében ez alig pár óra alatt megtörténik és végleges beragasztásra kerül a korona. A páciens így megkímélhető az ismétlődő érzéstelenítésektől és a hetekig elhúzodó, többszöri visszajárás helyett, egy megduplázott ebédidő alatt elkészülhet új üvegkerámia koronája. Az üvegkerámia koronák rendkívül erősek és az eredeti fogak fehérségét, áttetszőségét és fényáteresztő képességét is a leghívebben tudják imitálni.

A fém és porcelán ötvözete

Ha nincs fémallergiánk, a hagyományos fémkorona is tökéletes alternatívát jelenthet számunkra, amennyiben fogpótlásra szorulunk. Ezek váza fogászati fémötvözetből készül, melyre a fog színével megegyező porcelán kerül, formájában is igazodva eredeti fogsorunkhoz.

Híd vagy korona?

Ha a fogkorona szuvasodása, törése, destrukciója mindössze egyetlen fognak a koronai részét érinti, akkor koronára van szükségünk. Amennyiben egy vagy több fog eltávolítása következtében kisebb vagy nagyobb foghiány keletkezik, akkor a fogpótlás nagyobb terültet érint,  hídra van szükség. Koronát csakis akkor lehet készíteni, ha a fog hiánya nem teljes, de olyan mértékben károsodott, hogy fogszínű töméssel vagy inlay-betéttel már nem lehet helyreállítani. A hídpótlás anyagát tekintve is többféle megoldásból választhatunk. Legelterjedtebb és egyben legkedvezőbb árfekvésű a hagyományos  fémkerámiából készült hídpótlás. Ettől magasabb árfekvésű de hosszútávon tartósabb megoldást nyújt az arany-kerámia hídpótlás. A magas esztétikai igényű, így beszédkor, mosolygáskor elővillanó, látható elülső területre cirkon-kerámia hídpótlás készülhet. Hídpótlás készítésekor a foghiányt határoló fogak preparációja, előkészítése történik, majd ezen pillérekre rögzítik a hídpótlást. Kisebb foghiányok esetében a hídpótlás készítése elkerülhető, a legmodernebb fogászati eljárásnak köszönhetően. A fogimplantátum beültetéssel pótolhatjuk a hiányzó, eltávolított fogat, így elkerülhető a foghiányt határoló, esetleges egészséges fogak csiszolása, preparálása hídpótlás készítéséhez.

Sérült a fogkoronám

Több éves használat után –  különösen a rágás által alaposan igénybe vett fogak esetében – az eredeti fogkorona vagy híd megsérülhet. Leggyakrabban a porcelán leplezés lepattanás okoz esztétikai problémát. Szélsőséges esetekben a porcelán lepattanást a fogkorona fémvázának deformációja is okozhatja, de az is előfordulhat, hogy az alatta lévő fog lazul meg. A letört leplezésű fogkorona javítása ritka esetben megkísérelhető: a sérült rész helyreállítható a fémvázra felrétegzett tömőanyag segítségével. Mivel az eredeti fogkoronára ráégetik a porcelánt, itt viszont csak a tömőanyag felragasztásról van szó, a javított korona élettartama is jóval rövidebb, mint az eredetié. Ez általában rövid távú megoldást jelent és végeredményben a sérült korona eltávolításra kerül, majd egy új korona készül.

A fogkoronák tartóssága, élettartama

Megfelelő, gondos fogápolás esetén a fogkoronák élettartama átlagosan 8 év, de akár 10-15 év is lehet. Megnövelhetjük a fogkoronák élettartamát, ha szónikus vagy elektromos fogkefére cseréljük hagyományos fogkefénket és nagy figyelmet fordítunk a fogközök tisztítására is. Ehhez nemcsak fogkrémet és fogkefét, hanem valamilyen fogköztísztító eszköz napi rendszerességgel történő használatát kell elsajátítanunk. Ez lehet speciális, bolyhos fogselyem, úgynevezett superfloss vagy megfelelő méretű, a fogközökön átérő, fogköztisztító kefe. Ha nagyon rossz a kézügyességünk és nem tudunk megbírkozni a fogköztisztító eszköz napi használatával, alternatívakénk jó szolgálatot tesz a szájzuhany kiegészítő használata a fogkefe mellett. Különösen oda kell figyelni a korona illeszkedési pontjaira, a ragasztási határra, ahol a lepedék és az  ételmaradékok is könnyebben megtapadhatnak.

Hányszor láthatjuk társaságban amikor hölgyek mosolygáskor a szájuk elé teszik kezüket, mert szégyellik foghiányukat vagy más fogproblémájukat.