Miért kezdjük el már gyermekkorban a fogszabályozást?

Minden szülő szeretné, ha gyermekének szép kis arcocskája, mosolya lenne. Ez a tejfogazati időszakban többnyire nem álom, a legtöbb ovisnak szabályos fogai vannak. A gondok sokszor a fogváltással kezdődnek.

Kontrollált fogváltás – korai fogszabályozás szerepe

A metszők váltását követően – vagy már közben – szokott feltűnni a szülőknek, hogy valami nincs teljesen rendben – nem esik ki időben, nem akar az „új” fog kinőni, nem a helyére bújik ki, ferdén nő, stb. Ilyenkor egy figyelmes szülő jó, ha megmutatja gyermekét fogorvosának, vagy még jobb, ha egy fogszabályzó orvosnak. Ideális esetben a gyermekek fogváltása kontrolláltan kellene, hogy történjen, így lehetőség nyílna az egyes eltéréseknek nem csak a felismerésére, de megelőzésére is!

CityDent Fogászat Budapest, V. kerület, fogszabályozás gyerekeknek

Fogszabályozás gyerekeknek

Miért van szükség a gyerekkori fogszabályozóra?

A gyerekek nem egyenletesen növekednek, vannak a fejlődésben gyorsabb és lassabb fázisok. Van úgy, hogy az arc egyes részei nem harmónikusan fejlődnek. Ezek genetikailag meghatározott dolgok. Sokan tudják, hogy vannak fogászati anomáliák, melyek halmozódhatnak a családban. Ilyen például a bulldogharapás (pl. az előkelő Habsburg családban), melyet már a tejfogazati időszakban is lehet kezelni. Többnyire az érintett szülők tisztában is vannak ezzel és hamarabb hozzák gyermeküket kezelésre. De nem fogható minden az öröklésre! Sok szülőtől halljuk, hogy ő is járt kezelésre, az unokatestvért is hordták már általános iskolás korában, mégis ki kellet húzni a fogát. Igen, lényeges a genetika, de nincs két egyforma eset! Azért, mert annak idején a szülőknél valamilyen éjszakai fogszabályzó nem oldotta meg a gondot, napjainkban már lehet megoldás!

Fogszabályozás gyerekeknek – eltérő módszerek

A régi iskolákkal szemben, ahol a fogakat vizsgálták egy-egy állcsontba ágyazva, ma már sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak azok a lágyrészek, izmok és funkcióik, amik azt a két állcsontot körbeveszik. Hiszen van egy ember a fogak körül! Ha ezt figyelembe véve, a megfelelő időpontban az optimális készüléket választjuk, ma már rendkívül jó eredményt érhetünk el. Az állcsontok, fogazat növekedésére, fejlődésére ugyanúgy hatással van a nyelvünk, nyelésünk, légzésünk, és az olyan rossz szokások, mint például az ujjszopás. Nagyon fontos továbbá, hogy a fogváltás mennyire folyhatott a maga természetes útján, zavartalanul. Történt-e például idő előtt fogeltávolítás, mennyire épek vagy destruáltak a tejfogak, tudják-e tartani a helyet váltótársaik számára.

Fogszabályozás gyerekeknek

Milyen eltéréseket lehet kezelni fogszabályozóval a gyerekek esetében?

Ovisoknál: segíthetünk leszokni az ujjszopásról, a bulldogharapás korai kezelése elkezdődhet.

Általános iskolában:  vegyesfogazati időszakban használjunk kivehető készülékeket, főként az állcsontok egymáshoz képest nem harmónikus illeszkedésében megnyilvánuló eltéréseket. A helyhiányra, vagyis a fogak torlódására is ebben az életkorban van lehetőségünk hatni.  Gyakran a túlságosan elöl lévő felső frontfogak „nem tetszése” juttatja el a gyermeket a rendelőbe. Ez lehet nyitott harapás, amikor a fogív egyes részein a fogívek között egyáltalán nincs érintkezés, vagy mélyharapás, amikor túlságosan sokat fednek a felső fogak az alsókból.

Középiskolában: mivel itt már maradó fogazattal van dolgunk, és a növekedésre már nem tudunk hatékonyan befolyást gyakorolni, többnyire a rögzített készülékes kezelés jön szóba. Az egyes fogak helyzeti rendellenességeit és a harapási eltéréseket is így kezeljük. Ezt kiegészítheti – bizonyos esetekben ki is válthatja – a kivehető készülék.

Ebben a korban főként a fogakat tudjuk mozgatni az állcsontokon belül, és kisebb hatásfokkal azokat egymáshoz képest. Ezért a lehetőségek már korlátozottabbak, gyakrabban merül fel helyteremtés céljából a nem szeretett foghúzás lehetősége.

Fogszabályozás esetén a gyermekekben az esztétikai igény az elsődleges, az esetek többségében a szülőkben is – de nagyon fontos, hogy nem csupán ezt tartsuk szem előtt. Azon túl, hogy egy szép mosoly magabiztossá tesz, és gyakran emberi kapcsolatainkra is kedvező hatást gyakorol, vannak további pozitívumai is.

A szabályos fogazat előnyei

– A szabályosan álló és illeszkedő fogak a rágáskor is egyenletes terhelést biztosítanak a fogíven belül és mindkét oldal izmai, ízülete számára.

– A fogak könnyű hozzáférhetősége, tisztíthatósága óv a szuvasodástól, a fokozott lepedékképződéstől.

– A megfelelő fogsorilleszkedés mellett a fogágybetegségek kialakulása is kevésbé valószínű idősebb életkorban.

– Ismert tény, hogy a szabálytalan, előreálló fogakat gyakrabban éri traumás sérülés, ennek elkerülése sem lehet utolsó szempont.

– Összességében elmondható, hogy a szabályos fogazatú ember sokkal tovább rághat saját fogaival, a fogszabályozás gyerekeknek ebből a szempontból is igen fontos.

A gyerekek fogszabályozó készülékének megválasztása

Az, hogy egy gyermek adott eltérésére milyen fogszabályozót használunk, mindig egyedi döntés eredménye. Ilyenkor természetesen figyelembe vesszük a szülő véleményét és a gyermek motiváltságát is. Tudatában kell lenni, hogy a legtöbb eltérés egyetlen fogszabályzó készülékkel nem is oldható meg! A gyermekek növésben vannak, fogaikat váltják, és bizonyos eredmény elérésekor szükséges lehet újraértékelni az adott helyzetet.

Sokszor a rögzített készülékes kezelést készítjük elő a kivehető szabályzóval. A rögzített készülék levétele általában egy időre még indokolt a kivehető készülék használata az eredmény megőrzése érdekében. Számos esetben szükségessé válhat más szakorvossal (pl. fül-orr gégész, szájsebész) vagy logopédussal történő konzultáció. Természetesen ahhoz, hogy egy ilyen, akár évekig is elhúzódó kezelés elkezdődhessen, fontos, hogy a szájhigiéné megfelelő legyen, a gyermekek fogai épek vagy kezeltek, tömöttek legyenek. Mivel a fogszabályzó viselése nehezíti a fogmosást, nem engedhetjük, hogy a fogszabályzó alatt kilyukadjanak, tönkremenjenek a fogak, vagy a fogágy.

Hogyan fogja a gyermek megszokni a fogszabályozót?

Gyermekkorban ez is könnyebben megy, de ebben sem vagyunk egyformák, van, akinek meg se kottyan, van, aki rosszabbul viselni. Ám mindenkinek megígérhetem, hogy minden kellemetlenség el fog múlni maximum egy hét alatt! Az első napokban természetes, ha nehezen megy a rágás. Ilyenkor azért ne térjünk rá a folyékony, pépes étrendre, mert lassabban fog elmúlni ez a fajta kellemetlenség. Ez egy kicsit olyan, mint az izomláz. Ha rádolgozunk, hamarabb múlik. A másik probléma az szokott lenni, hogy a lágyrészeket sebesre töri a fogszabályzó. Ennek megoldása lehet a rendelőben kapott viasz, ami mellett érdemes valamilyen fertőtlenítő hatású gélt, szájvizet használni.

Fogszabályozó gyerekeknek – hogyan és mivel tisztítható?

A kivehető fogszabályzókat folyó víz alatt lemosva, egy dobozban célszerű tartani, reggelente átdörzsölhetjük egy fogkefével, és leöblíthetjük. Időnként fogszabályzó-tisztító tablettával fertőtleníthetjük őket, ezt egy-egy betegség után célszerű megtenni.

A rögzített fogszabályzó tisztítása már speciális fogkeféket igényel. Szükség van egy fogköz-tisztító fogkefére, mellyel a fogszabályzó ív alatt a két szomszédos brackett  közötti területekhez lehet hozzáférni, illetve egy ortho/fogszabályzós fogkefére, melynek középső sörtesorai V-alakban kivágottak, így vízszintesen mozgatva, megtisztítja a brackett alatti és feletti területeket. Azokon a felületeken, ahol nincs fogszabályzó, használhatjuk az addigi jól bevált fogkefénket.

Érdemes a fogmosás mellett időnként öblögetni valamilyen szájvízzel. Ma már forgalomban vannak olyan termékek is, melyek kifejezetten hosszútávú használatra ajánlottak, és nem színezik el a fogakat. Segíthet még a tisztításban a szájzuhany használata.

Természetes, hogy sok időt és türelmet kíván, amíg ez napi rutinná válik. Próbáljunk meg a megszokás időszakában minél többször otthon enni, és rögtön ezt követően fogat mosni!  A későbbiekben szerezzünk be olyan praktikus, kis helyen elférő fogkeféket, melyeket nem gond magunknál hordani.

Kérjen időpontot a CityDent Fogászat szűrővizsgálatára, vagy foglaljon időpontot fogászati kezeléséhez – fogszabályozás gyerekeknek is!

Ultra barátságos környezet a belváros szívében!
CityDent Fogászat – altatásos fogászat, esztétikai fogászat, fogászati implantátum, szájsebészet, fogszabályozás, fogpótlás, fogfehérítés, fogékszer

Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky u. 12.