Miért kezdjük el már gyermekkorban a fogszabályozást?

Minden szülő szeretné, ha gyermekének szép kis arcocskája, mosolya lenne. Ez a tejfogazati időszakban többnyire nem álom, a legtöbb ovisnak szabályos fogai vannak. A gondok sokszor a fogváltással kezdődnek.

Kontrollált fogváltás – korai fogszabályozás szerepe

A metszők váltását követően – vagy már közben – szokott feltűnni a szülőknek, hogy valami nincs teljesen rendben – nem esik ki időben, nem akar az „új” fog kinőni, nem a helyére bújik ki, ferdén nő, stb. Ilyenkor egy figyelmes szülő jó, ha megmutatja gyermekét fogorvosának, vagy még jobb, ha egy fogszabályzó orvosnak. Ideális esetben a gyermekek fogváltása kontrolláltan kellene, hogy történjen, így lehetőség nyílna az egyes eltéréseknek nem csak a felismerésére, de megelőzésére is!

CityDent Fogászat Budapest, V. kerület, fogszabályozás gyerekeknek

Fogszabályozás gyerekeknek

Miért van szükség a gyerekkori fogszabályozóra?

A gyerekek nem egyenletesen növekednek, vannak a fejlődésben gyorsabb és lassabb fázisok. Van úgy, hogy az arc egyes részei nem harmónikusan fejlődnek. Ezek genetikailag meghatározott dolgok. Sokan tudják, hogy vannak fogászati anomáliák, melyek halmozódhatnak a családban. Ilyen például a bulldogharapás (pl. az előkelő Habsburg családban), melyet már a tejfogazati időszakban is lehet kezelni. Többnyire az érintett szülők tisztában is vannak ezzel és hamarabb hozzák gyermeküket kezelésre. De nem fogható minden az öröklésre! Sok szülőtől halljuk, hogy ő is járt kezelésre, az unokatestvért is hordták már általános iskolás korában, mégis ki kellet húzni a fogát. Igen, lényeges a genetika, de nincs két egyforma eset! Azért, mert annak idején a szülőknél valamilyen éjszakai fogszabályzó nem oldotta meg a gondot, napjainkban már lehet megoldás!

Fogszabályozás gyerekeknek – eltérő módszerek

A régi iskolákkal szemben, ahol a fogakat vizsgálták egy-egy állcsontba ágyazva, ma már sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak azok a lágyrészek, izmok és funkcióik, amik azt a két állcsontot körbeveszik. Hiszen van egy ember a fogak körül! Ha ezt figyelembe véve, a megfelelő időpontban az optimális készüléket választjuk, ma már rendkívül jó eredményt érhetünk el. Az állcsontok, fogazat növekedésére, fejlődésére ugyanúgy hatással van a nyelvünk, nyelésünk, légzésünk, és az olyan rossz szokások, mint például az ujjszopás. Nagyon fontos továbbá, hogy a fogváltás mennyire folyhatott a maga természetes útján, zavartalanul. Történt-e például idő előtt fogeltávolítás, mennyire épek vagy destruáltak a tejfogak, tudják-e tartani a helyet váltótársaik számára.

Fogszabályozás gyerekeknek

Milyen eltéréseket lehet kezelni fogszabályozóval a gyerekek esetében?

Ovisoknál: segíthetünk leszokni az ujjszopásról, a bulldogharapás korai kezelése elkezdődhet.

Általános iskolában:  vegyesfogazati időszakban használjunk kivehető készülékeket, főként az állcsontok egymáshoz képest nem harmónikus illeszkedésében megnyilvánuló eltéréseket. A helyhiányra, vagyis a fogak torlódására is ebben az életkorban van lehetőségünk hatni.  Gyakran a túlságosan elöl lévő felső frontfogak „nem tetszése” juttatja el a gyermeket a rendelőbe. Ez lehet nyitott harapás, amikor a fogív egyes részein a fogívek között egyáltalán nincs érintkezés, vagy mélyharapás, amikor túlságosan sokat fednek a felső fogak az alsókból.

Középiskolában: mivel itt már maradó fogazattal van dolgunk, és a növekedésre már nem tudunk hatékonyan befolyást gyakorolni, többnyire a rögzített készülékes ke