Az igény a felnőttkori fogszabályozás iránt egyre nő. Ma már nem ciki felnőttként fogszabályzót viselni, ezt inkább az igényesség egyik jeleként értékeljük. Társadalmunk egyre nagyobb hangsúlyt fektet a külső megjelenésre, az esztétikára. Ebben fontos szerepet játszik egy szép mosoly, még akkor is, ha az fogszabályzós mosoly.

Fogszabályozásban otthon vagyunk

A kusza, rendezetlen fogsor az esztétikai problémákon túl egy sor olyan fogászati megbetegedéshez is vezethet, melynek következményeként az ép fogak, vagy az íny károsodik. A torlódott, nem szabályos fogsor nehezíti a fogazat tisztán tartását, és rágási nehézségekhez is vezethet.
Fogászatunkban minden életkorban – az ovis kortól a felnőttkorig – lehetőség van fogszabályzós kezelésére.
Modern diagnosztikai eszközeink, fogtechnikai laborunk segítségével egyéni fogszabályozási tervet alakítunk ki a leghatékonyabb eredmény elérése érdekében. Az éjszakai, kivehető fogszabályozótól a rögzített és „láthatatlan” fogszabályozó készülékekig választható különböző megoldások garantálják, hogy szabályos, rendezett fogsort alakíthassunk ki.
Gyerekek számára elérhetőek színes, mókás fogszabályzó készülékek is, annak érdekében, hogy nagyobb kedvvel álljanak hozzá a kezeléshez.
Felnőtteknek ajánlott láthatatlan fogszabályozó készülékek alkalmazásával mindez úgy is elérhető, hogy a külvilág a szabályozási folyamatból semmit nem lát, így Önnek a fogszabályozó készülék viselése nem okoz kényelmetlenséget.

Tudni kell, hogy a fogszabályzó kezelésnek nincs felső életkori határa. Bármilyen életkorban elkezdhető a kezelés, ám mivel a növekedés befejeződött, nincs lehetőségünk már az állcsontok illeszkedésének oly mértékű befolyásolására, mint gyermekkorban.

A kezelés időtartama lehet esetleg hosszabb, a csontátépülés idősebb korban lassulhat. Természetesentöbb a kompromisszum, vannak esetek, amik csak sebészi módszerekkel orvosolhatóak tökéletesen.

De soha nincs későn, hogy melyik időpontban szánjuk rá magunkat felnőttként sokféle oka lehet:

Ha zavarja, hogy nem tud felszabadultan mosolyogni, mert esetleg gyermekkorában nem nyílt lehetősége fogszabályzót hordani.

Ha funkcionális problémái vannak, (rágás, nyelés, állkapocs ízületi) de eddig nem gondolt rá hogy a fogszabályzás segíthet.

Ha fogpótlást szeretne, de annak előkészítéséhez szükség van esetleg a rossz helyen lévő, elvándorolt, bedőlt fogainak mozgatására, helyteremtéshez pl. implantátum számára.

Esetleg a fogágy betegsége miatt válhat szükségessé a még meglévő fogak mozgatása.

A fogszabályzást vállaló felnőttek motivációja megfelelő. A szájhigiéne, a fogak és a szabályzó tisztán tartása nem szokott gondot jelenteni.

A kivehető készülékkel történő kezelés felnőttkorban ritka. A rögzített fogszabályzók valamelyik típusa jelenti többnyire a megoldást. Ez lehet a megoldandó feladattól függően teljes, mindkét fogívre kiterjedő, vagy lehet egy részleges, csak néhány fogat, vagy egy fogívet érintő készülék. Segítségül hívhatunk egyéb kiegészítő eszközöket is. Ilyenek például a microimplantátumok, melyek horgonylatként szolgálnak a fogszabályozás számára.

Mind higiéniai szempontból, mind a fogszabályzók mechanikája miatt is egyre jobban elterjedtek a „hagyományos” fogszabályzók helyett (melyek a kis színes, vagy nem színes gumijaikról ismertek), az ún. önligírozó készülékek.

Budapesti fogászati rendelőnkben az első konzultáció ingyenes, a lehetőségekről tájékozódni nem kerül semmibe, szóval ha már csak ennyi hiányzik a döntéshez, szívesen álluk rendelkezésre!

dr. Gyarmati Beáta
fogszabályozó szakorvos