A fogszabályozás – kinek és miért ajánlott

A fogászat fejlődésével egyre nagyobb teret kap az esztétikai fogászat, ezen belül is a fogszabályozás. A fogak szabályozása azonban nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is fontos. Az összetorlódott, kuszán álló fogakat sokkal nehezebb tisztán tartani, ezért az ilyen esetekben sokkal nagyobb az esély a különböző fog- és ínybetegségekre.

Milyen problémákat okozhat, ha fogsorunk szabálytalan?

A kusza fogak helytelen tisztán tartása számos fogászati problémát okozhat, például fogszuvasodást, ínygyulladást, idősebb korra akár fogágybetegséget is.

CityDent Fogászat Budapest, V. kerület, fogszabályozás

A fogszabályozás esztétikai és egészségügyi szempontból is fontos

Milyen eltéréseket lehet kezelni fogszabályozóval?

Egy megfelelő fogszabályozóval kezelhetjük az egyes fogak helyzeti eltéréseit, megszüntethetjük a fogak közötti hézagokat, a fogak torlódását. Ha gyermekkorban kezdjük el a fogak szabályozását, rövid idő alatt szüntethetünk meg olyan problémákat is, mint a harapási rendellenességek.

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

A legjobb, ha még az állcsontnövekedés időszakában kezdjük el a fogak szabályozását – körülbelül 11-18 éves korban – de a modern fogászati technológiáknak köszönhetően ma már bármelyik életkorban korrigálhatjuk rendellenességeinket. Fontos, hogy tudjuk, a csontátépülés életünk minden szakaszában aktív, ezért lehet bármely életkorban fogszabályozást végezni.

A gyerekek és a fogszabályozás

A fogszabályozók viselése nehéz feladat lehet a gyerekek számára, de az ilyen jellegű feszültséget többféleképpen is megpróbálhatjuk oldani. Éjszakai fogszabályzó esetén engedjük gyermekünknek, hogy ő választhasson a különböző színű készülékek és díszítőmatricák közül. Később, 12-14 éves korban a gyerekek már hozzászoktak a kivehető fogszabályozókhoz, az ő esetükben a legtöbbször már gond nélkül válthatunk rögzített fogszabályozó készülékre.

CityDent Fogászat Budapest, V. kerület, felnőtt és gyermek fogszabályozás