Műfogsor javítás

Bár a műfogsorkészítés több lépcsős folyamat, és az „utolsó” rendelői vizit alkalmával a CityDent rendelőjében minden páciens teljes körű útmutatást és oktatást kap az új műfogsor szakszerű tisztítását, viselését, és megszokását illetően, még a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy idővel a műfogsorban kár keletkezik.

Korrekció vagy javítás

Az átadást követően a használat, a rágás hatására is kialakulhatnak olyan pontok, ahol a fogsor nyomja, kellemetlenül töri az ínyt. Ilyenkor a fogsor belső felületének korrekciójára van szükség, akár több alkalommal is, melyre az átadást követő további vizitek nyújtanak lehetőséget.

Súlyosabb esetben a műanyag fogsorból a műfog is kitörhet, ilyenkor a műanyag fogsorból kitört műfogakat a fogtechnikus pótolni tudja a fogsorban, így az javítható így újra esztétikus és megfelelően funkcionáló lesz.

Amikor a pillérfog eltávolítása miatt van szükség a fogsor javításra

Hasonló a helyzet, ha a majdnem fogatlan állcsont esetén teleszkópos vagy stéges megoldással volt rögzítve a kivehető fogsor, azonban a dokkoló egység alapjául szolgáló pillérfog tönkrement, elszuvasodott, begyulladt, esetleg már régebben gyökérkezelt volt és eltört, így el kell távolítani.

Ebben az esetben a fogsorban levő dokkoló egység mélyedését a fogtechnikusnak el kell tüntetni; önkötő akrillát műanyaggal fel kell töltenie, hogy az ételmaradék ne tudjon ezekbe a résekbe beszorulni. Ilyen esetekben is meg kell vizsgálni a lehetőségét az eltávolított pillérfog helyére történő implantátum beültetésnek, hogy a fogsort újra megfelelően tudjuk stabilizálni, dokkolni, elhorgonyozni!

Figyeljünk a tisztításra!

Ezért meglévő fogaink mellett, a műfogsor tisztán tartása is nagyon fontos, melynek felületén könnyen alakulhatnak ki gombás fertőzések, amely a szájnyálkahártya élénkpiros elváltozásával jár azokon a nyálkahártya területeken, ahol a fogsor felfekszik rá. Megmaradt saját pillérfogaink ápolására, azért is kell nagy hangsúlyt fektetni, mert sok esetben ezeknek a  pillérfogaknak döntő szerepük van a műfogsor elhorgonyzásában, stabilan tartásában. Ezen fogak eltávolítása esetén a fogsor dokkolásához, stabil rögzítéséhez, fogászati implantátum beültetésére lehet szükség!