Igaz, hogy a szép mosoly felbecsülhetetlen esztétikai értékkel rendelkezik, a rendbetételéhez szükséges fogkorona ára viszont nagyon is az elérhető kategóriában mozog.

Míg több koronázandó fog esetében, nagyságrendileg, akár több százezres kiadást is jelenthet a fogászati kezelés végösszege, valójában egy egészségügyi és esztétikai, több évtizedes, értékálló beruházásról van szó.

Az árat befolyásolja a fogkorona anyaga, és kialakításának technológiája is. Bizonyos esetekben választásunkat akár egy meglévő betegség is befolyásolhatja, így nem választhatunk fémkoronát, ha fémallergiával küzdünk. Fennálló ínyproblémák esetében sem ez a megfelelő választás.

Milyen kritériumokra figyeljek a fogkorona kiválasztásánál?

A megfelelő fogkorona kiválasztása előtt az árán kívül érdemes az egyéb tulajdonságain is elgondolkodni: Mennyire illeszkedik saját, meglévő fogainkhoz? Mennyire kelt természetes hatást? Melyik fogat kell koronázni (mennyire látszik a mindennapi életünk során, ha beszélgetünk, tárgyalunk valakivel, ha mosolygunk?) Milyen igénybevételnek van kitéve?

Fém-kerámia korona

A választható fogkorona típusok közül a klasszikus, fém-kerámia koronák képviselik a legkedvezőbb ár-érték arányt. Az elnevezés a váz típusára utal, mely fémből készül ugyan, ám tetejére kerámia bevonat kerül, amely színe a meglévő, természetes fogakéval azonos. A porcelán anyag árnyalata, egy úgynevezett fogszín-kulcs segítségével kerül kiválasztásra. Majd ezt a kerámia bevonatot égetik rá a fémvázra.

A fémváznak köszönhetően a fém-kerámia korona jól záródik, tartós és törésmentes, ám esztétikailag nem nyújt annyira tökéletes látványt, mint egy cirkon korona.

Arany-kerámia korona

Az arany-kerámia korona esetében a mindössze pár tizedmilliméteres váz anyaga galvanizált aranyból készül, úgynevezett galván technológiával. Ezáltal, olyan precíz illeszkedést biztosít, mely nagyban megnöveli a fogkorona élettartamát, mivel útját állja a másodlagos szuvasodásnak is.

A fém-kerámia koronához hasonlóan igen nagy a teherbíró képessége. Hosszabb élettartamú,tökéletesen zárja a fogsort, így pontos illesztésének köszönhetően biztos, hogy a későbbiekben a rágással sem lesz problémánk.

Fémallergia esetében, amennyiben az érzékenység nem érinti a nemesfémeket , megfelelőalternatíva lehet az arany-kerámia korona, a  több mint 90%-os aranytartalom miatt így minimális, az esélye az allergiás panaszoknak..

Az arany váz vékonysága miatt, mosolygás közben sem kell attól tartanunk, hogy az íny vonalánál esetleg előbukkan. Ára lényegesen magasabb, mint a klasszikus fém-kerámia koronáé.

Cirkónium-oxid kerámia korona

Akik számára az esztétikum az egyik legfontosabb szempont, a cirkónium-koronákkal érhető el a legtermészetesebb hatás!

Ezen túl a fémallergiásoknak és a fogínyproblémákkal küzdőknek is a cirkónium-koronák jelentik a legmegfelelőbb választást.

Akárcsak az arany-kerámia fogkorona esetében a váz itt is rendkívül stabil, de nagy előnye a fém alapú koronákkal szemben, hogy már a váz színe is fehér, azaz megegyező színű a fogkoronáéval és a természetes fogainkkal. Cirkónium-kerámia korona esetében biztosan nem kell attól tartanunk, hogy az íny vonalában kibukó fémváz leleplezi, hogy nem eredeti a fogunk.

Az esztétikumon kívül, másik igen előnyös tulajdonsága a rendkívüli illeszkedési pontosság. Ez a tulajdonság a klasszikus, fém-kerámia koronától merőben eltérő gyártástechnológiában rejlik. A XXI. századi CAD/CAM csúcstechnológia, a számítógépes tervezés és fogkorona gyártás révén, melyet speciális szkennerek és fogtechnikai marógépek végeznek tizedmilliméter pontossággal olyan fogkoronát kaphatunk, mely ötvözi a high-tech minőséget és a