Mi a hasonlóság a gépkocsi vásárlás és a számunkra legmegfelelőbb fogkorona kiválasztása között? Első hallásra talán semmi. Másodikra számtalan akad. Nemcsak mindkettő hosszútávra szóló befektetés, kiválasztásukkor a tartósság is hasonló hangsúllyal esik latba. És míg a megfelelő gépjármű kiválasztásakor a két nem szempontjai meglepően eltérően alakulhatnak egymástól, az egyik a színt, a formát, a másik a fogyasztást, a lóerőket veszi alapul, addig a legjobb fogkorona esetében az igények szinte egybecsengnek.

A fogkorona tartósságának alapkritériuma mellett, legyen akár hölgy, akár úr a fogászati ellátásra szoruló páciens biztos, hogy az esztétikumot, a fogkorona alakját, színét, minőségét is számba veszi majd! Lévén a legszebb, legtermészetesebb korona és híd ajándékozhat csak meg a legmegnyerőbb mosollyal, amit szívvel-lélekkel sajátunkénak érezhetünk.

 

Miért olyan fontos, hogy tartós legyen?

A modern fogászati technológiáknak köszönhetően, ma már gyorsan (a CAD-CAM technológiával két óra alatt véghez vihető az egész folyamat, és ebben már a precíziós lenyomatvétel is benne van). A XXI. századi technológia révén jóval kényelmesebb és kellemesebb egy fogkorona vagy híd felhelyezése, egy implantátum beültetése.

Egy tartós, gondosan felhelyezett, már a lenyomati anyagok minőségére is odafigyelő szakorvos esetében, a fém-kerámia koronák is 8-10éves élettartammal rendelkezhetnek.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy technológiánk egyszerre felel meg minden esztétikai és tartóssággal kapcsolatos elvárásnak, így könnyen választhatjuk a pénztárcánknak és igényeinknek legmegfelelőbb megoldást.

A természetes fogakhoz megtévesztésig hasonló látványt nyújtó cirkumónium-oxid és a legújabb nanokristály szerkezettel megerősített, úgynevezett üvegkerámia koronák ráadásul fémmentesek is, így fémallergiások számára is kiváló alternatívát biztosítanak.

Nemcsak a korona minősége, a megfelelő illeszkedés is meghatározó!

Ahhoz, hogy a javított fogsor valóban hosszú ideig szép, egészséges és tartós maradjon, a koronák anyaga mellett azok csiszolására és magára a felhelyezésre is gondos figyelmet kell fordítania a kezelő fogorvosnak. Egy rosszul felhelyezett híd, vagy korona nemcsak kellemetlen feszülés érzést, tartós ínygyulladást, és fájdalmakat okozhat, de nagyobb a másodlagos szuvasodás veszélye is, mivel a fogpótlás foghoz történő illeszkedési vonalában könnyebben megtapad a lepedék, amely hosszútávon a preparált fog szuvasodását okozza.

digitális fogászat szájszkennerrel

A CAD-CAM technológia a garancia a fogkoronák tökéletes illeszkedésére. Itt már a mintavétel és maga a fogkorona kialakítása is számítógéppel vezérelt, speciális faragó- és esztergagépekkel, valamint speciális szájüregi kamerával történik.

Saját felelősségünk is

Még a legtökéletesebben felhelyezett fogkoronák esetében is bekövetkezhetnek apró balesetek. A porcelán lepattanás például igen gyakori a fémkerámiáknál, esetleg esztétikailag zavaró elszíneződések keletkezhetnek a koronán, melyek szükségessé teszik, hogy az egyébként 8-10 évig tartós fogsoron újabb fogászati beavatkozást végeztessünk.

A szakszerű otthoni ápolás, napi többszöri, megfelelő technikával végzett fogmosás, valamint a fogköztisztító eszközök rendszeres napi használata, és nem utolsó sorban a kontroll vizsgálatokon való 6 havonként történő részvétel, bizonyítottan záloga az évtizedekig ép és ápolt, koronázott fogsornak.

Esztétikai tartósság

Az ínyproblémák, de akár csak egy a kelleténél vékonyabb íny is felelőssé tehető azért, hogy esztétikai probléma miatt korábban kelljen cserélni a fogkoronát. Ha ínyünk túlságosan visszahúzódik, saját fogunk fognyaki része láthatóvá válik, mely a legtöbb esetben elüt a ráhelyezett korona vagy héj színétől.

Mennyire tartós

Amennyiben a hidat tartó bármelyik pillérfog elhasználódik, a legtöbb esetben elengedhetetlenné válik a teljes híd cseréje.

Akárcsak a fogkorona esetében, a hídnál is oda kell figyelni az anyagválasztásra.

Természetesen a gondos ápolásra ugyanúgy, sőt híd esetében fokozottabban is szükség van, mint a fogkoronák esetében, itt nagyobb felületen tudnak megtapadni a kórokozók, kialakul a lepedék, majd a fogkő.