A foghiány pótlásának egyik legesztétikusabb, legtartósabb és legmodernebb alternatíváját kínálja az esztétikai és funkcionális követelményeknek is maximálisan eleget tevő implantáció. A fogbeültetés ma már rutineljárásnak számít, minimális esetben okoz csak egészségügyi problémát az implantáció, ezeket megelőzendő fontos, hogy bizonyos óvintézkedéseket a páciens is megtegyen. A nélkülözhetetlen higiéniás szabályok betartása mellett a féléves orvosi kontrollvizsgálatokon való megjelenés szükségessége is az implantátum hosszú élettartamáért felel. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fogimplantátum veszélyei, a felmerülő kockázatok javarésze már a műtéti beavatkozás előtt minimalizálható, megfelelő tapasztalattal rendelkező,szakértő fogorvos és a megfelelő referenciákkal rendelkező rendelő kiválasztásával.

Rizikófaktorok

Az implantátummal kapcsolatban fellépő szövődményeknek három kiváltó oka lehet:

1, az implantátum hibás tervezése és így a nem megfelelően kivitelezett sebészi technika,

2, nem megfelelően kiválasztott implantátum kerül beültetésre,

3, a páciens a beültetést követően nem tartja be az orvosi előírásokat, például erősen dohányzik, túl sok koffein tartalmú terméket fogyaszt.

Előfordulhat az is, hogy az implantátum nem csontosodik megfelelően. Amennyiben az osszeointegráció nem megy végbe kielégítően, az implantátum eltávolítására van szükség. Néhány hónap csontgyógyulást követően, ismét megkísérelhető a fogbeültetés.

Az implantációt követően fellépő gyulladás az implantátum helyén, a fogak vagy vérerek sérülése, a beavatkozás következtében kialakult idegi károsodás, mely a fogakban, az ínyben, az állcsontban és az ajakban is fájdalmat okozhat.

Amennyiben a beültetést követően vérzést, fájdalmat, kellemetlen leheletet vagy rossz szájízt érzünk, intő jel lehet, hogy esetleg gyulladás lépett fel a beültetett implantátum