A fogászati implantátumot helyi érzéstelenítésben, egy ambuláns szájsebészeti műtét keretében végezzük el. Az ínyen ejtett metszés után a fogimplantációs rendszerhez tartozó előfúrók segítségével elkészítjük az implantátum fészket a csontba. Ezután az implantátumot betekerjük a csontfészekbe, majd a sebet összevarrjuk. Az implantátumok az íny alatt rejtve a csontban gyógyulnak. A műtét után antibiotikum, valamint fájdalomcsillapító szedését rendeljük el pácienseinknek. Műtét után arcduzzanat előfordulhat. A varratokat egy héttel a műtét után távolítjuk el.

A műtét utáni gyógyulási szakasz 4-6 hónapig tart. Ekkor az implantátum az íny alatt védve becsontosodik: csavarmenetei közé benőnek a csontsejtek, létrejön az osszeointegráció. Ez a csont-implantátum kapcsolat teszi lehetővé az implantátumok stabil rögzülését, és így lesz képes tartósan és károsodásmentesen elviselni a rá ható rágónyomást.

A gyógyulási idő leteltével kerül sor az implantációs fogpótlás tényleges elkészítésére. Első lépésben az íny védelme alatt gyógyuló implantátumot szabadítjuk fel egy kis metszést ejtve, majd rákerül az ínyformázó csavar. Ennek a segítségével alakítjuk ki az ínyesztétikát a végleges fogpótlás körül. Ezt 2-3 hétig viseli a páciens. Ezután lenyomatot veszünk, majd a fogtechnikus elkészíti a végleges fogpótlást: koronát, hidat, vagy fogsort.