A fogimplantátum anyagával szemben alapvető követelmény, hogy szövetbarát legyen, az anyag formatartó tulajdonságú, nem korrodál, ellenáll a szöveti reakcióknak, és megfelelő szilárdságú a rá nehezedő rágóerővel szemben. A fogászati implantátum anyaga 99,9%-os tisztaságú titán, amely a szervezet belső környezetébe beépülve nem okoz sem helyileg, sem általánosan károsodást, nem vált ki allergiás válaszreakciót a szervezetben. Sőt ellenkezőleg, biokompatibilis azaz a gyógyulási szakban a csont és az íny képes hézag nélkül ránőni. Ezt a csont-titán kapcsolatot a fogászati szakirodalomban osszeointegrációnak nevezzük.

Az implantátum gyógyulási ideje 3-6 hónap.

Az implantátum külalakjában egy vastag csavarhoz hasonlít.

A fogászati implantátum gyógyulását követően készítjük el az úgynevezett felépítményt, amely a műfogakat, a koronákat, a hidat jelenti. Így az implantációs fogpótlás mind esztétikailag, mind funkciójában pótolja az elveszített fogat vagy fogakat.

A fogászati implantátumok gyártásakor felhasznált titán alapanyag meg kell, hogy feleljen a legszigorúbb szabványoknak és nemzetközi előírásoknak. A használatban lévő implantációs rendszereknek rendelkezniük kell ezekkel a nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is (CE, FDA). Ma a világon több száz implantációs rendszer van forgalomban.

Rendelőnkben három különböző márkájú fogászati implantátum rendszer közül választhatnak:

  • izraeli Alpa Bio® fogászati implantátum rendszer
  • svéd Nobel Biocare® fogászati implantátum rendszer
  • svájci Straumann® fogászati implantátum rendszer