A fogágybetegség (parodontitis) mára népbetegséggé vált. Általában enyhe tünetekkel kezdődik, amelyek ártalmatlannak tűnnek, éppen ezért sokszor nem tulajdonítunk kellő figyelmet neki.

Ezek a tünetek lehetnek:

  • Ínyvérzés.
  • Az íny megdagadása és kipirosodása.
  • Az íny érzékenysége és begyulladása.
  • Kellemetlen lehelet, szájszag.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz! A nem időben megkezdett kezelés ugyanis akár fogvesztéshez is vezethet.

A fogágybetegség a fogágy bakteriális gyulladása, amely a fogínyt támadja meg. A betegség kialakulásának fő oka a nem megfelelő szájhigiénia. A fogköves fogazat következménye a fogágybetegség kialakulása. Ezen kívül növeli a kialakulás kockázatát a dohányzás, a nem, vagy rosszul kezelt cukorbetegség, és a terhesség.

Hogyan alakul ki?

A fogak felszínén található tapadós nyákréteg (lepedék, dentális plakk) a fogíny menti zónában és a fogak között felhalmozódik. Ez a plakk fogmosással és megfelelő szájápolással eltávolítható. Ha azonban nincs eltávolítva a fogakról, fokozatosan megvastagszik, oldott ásványi anyagok épülnek a plakk állományába, amely elmeszesedik és kialakul a fogkő. Az évekig elhanyagolt szájhigiénia miatt kialakult fogkő, valamint a gyulladás károsítja a fogágyat, íny- és csontsorvadást okoz az állcsontban, ennek hatására a fogak foggyökere is láthatóvá válik, majd idővel a fogak meglazulnak.

A kezelés menete

A kezelés a fogágybetegség különböző stádiumai szerint eltér.
Az első vizsgálat alkalmával a szakorvosaink felmérik a fogágybetegség állapotát. Megvizsgálják a fogkő mennyiségét és elhelyezkedését, az ínygyulladás mértékét és súlyosabb esetekben 3D röntgenfelvételeket készítenek a csontsorvadás mértékének meghatározásához.

Az íngyulladással kezdődő fogágybetegség viszonylag könnyen kezelhető. A legtöbb páciensnél elegendő egy ultrahangos fogkő eltávolítás, valamint egy szájápolási tanácsadás, ahol megtanulhatják, hogyan előzhetik meg a betegség újabb kialakulását.

Súlyosabb fogágybetegség esetén már nem csak ínyg