Talán még a fogszuvasodásnál is nagyobb százalékban érinti a magyar lakosságot a fogágybetegség, az embereknek mintegy 90%-a érintett ebben a betegségben. A parodontitist, vagyis a fogágybetegséget, ínysorvadást a rossz szájhigiénia következtében felhalmozódott lepedék baktériumai okozzák. Gyulladást idéznek elő az ínyben, vagy a fogat körülvevő csontos fogágymederben, a felfüggesztő rostrendszerben, esetleg a fog felületén található cementben, súlyos esetben, akár ezek mindegyikében.

Az íny duzzadt, vörös színű, fogmosáskor és utána is gyakran vérzik, fájdalmat okoz, és kellemetlen szájszagot idéz elő. Enyhébb esetben a fogkő eltávolításával és a megfelelő szájhigiénia visszaállításával, melyben az otthoni, szakszerű fogápolás kulcsszerepet játszik, a legtöbb esetben maradéktalanul gyógyítható. A megfelelő elektromos eszközzel végzett fogmosás mellett javasolt fogköztisztító eszköz, mint a fogköz kefe vagy a fogselyem használata. Ezt kiegészítendő gyulladáscsökkentő, öblögető szer használata is javasolt.

A kezeletlen gyulladás károsíthatja az íny szövetét, ínyvisszahúzódást, sorvadást eredményez, akár a fogban található rostokat és magát a csontot is elpusztíthatja, ami foglazuláshoz vezethet. Az íny elválik a fog gyökerétől, és olyan duzzanatok alakulnak ki felszínén, mely gyulladt szöveteket, baktériumokat, fogkövet is tartalmaznak. A mozgó fogak és a duzzadt, vérző íny mellett, ekkor már a ráharapásra jelentkező fájdalom is árulkodik a betegség jelenlétéről, és kellemetlen szájszag.