Talán még a fogszuvasodásnál is nagyobb százalékban érinti a magyar lakosságot a fogágybetegség, az embereknek mintegy 90%-a érintett ebben a betegségben. A parodontitist, vagyis a fogágybetegséget, ínysorvadást a rossz szájhigiénia következtében felhalmozódott lepedék baktériumai okozzák. Gyulladást idéznek elő az ínyben, vagy a fogat körülvevő csontos fogágymederben, a felfüggesztő rostrendszerben, esetleg a fog felületén található cementben, súlyos esetben, akár ezek mindegyikében.

Az íny duzzadt, vörös színű, fogmosáskor és utána is gyakran vérzik, fájdalmat okoz, és kellemetlen szájszagot idéz elő. Enyhébb esetben a fogkő eltávolításával és a megfelelő szájhigiénia visszaállításával, melyben az otthoni, szakszerű fogápolás kulcsszerepet játszik, a legtöbb esetben maradéktalanul gyógyítható. A megfelelő elektromos eszközzel végzett fogmosás mellett javasolt fogköztisztító eszköz, mint a fogköz kefe vagy a fogselyem használata. Ezt kiegészítendő gyulladáscsökkentő, öblögető szer használata is javasolt.

A kezeletlen gyulladás károsíthatja az íny szövetét, ínyvisszahúzódást, sorvadást eredményez, akár a fogban található rostokat és magát a csontot is elpusztíthatja, ami foglazuláshoz vezethet. Az íny elválik a fog gyökerétől, és olyan duzzanatok alakulnak ki felszínén, mely gyulladt szöveteket, baktériumokat, fogkövet is tartalmaznak. A mozgó fogak és a duzzadt, vérző íny mellett, ekkor már a ráharapásra jelentkező fájdalom is árulkodik a betegség jelenlétéről, és kellemetlen szájszag.

Van, hogy észrevétlenül támad

A betegséggel szemben nehezebb felvenni a harcot, ha tünetmentesen jelentkezik. Bizonyos esetekben sajnos már csak a fogak meglazulása árulkodik a fogágybetegség jelenlétéről. Megelőzni éves fogászati kontrollal lehet, ahol a fogágy ellenőrzésére is sor kerül.

Kialakulásában a rossz szájhigiénia mellett közrejátszhatnak a rosszul felhelyezett, elálló szélű koronák, a pontatlan fogtömések, a dohányzás és – az esetek igen kis százalékában – genetikai oka is lehet a nem kívánatos elváltozásnak.

Kezelése

A fogágybetegség enyhébb formáit fogorvos kezeli, a súlyosabb esetek parodontológiai szakellátásra szorulnak. Nagyon súlyos esetben, akár parodontológiai műtétre is sor kerülhet.

Ahhoz, hogy a fogágybetegség állapotáról pontos információt kapjon a beavatkozást végző szakorvos, a CityDent rendelőjében parodontológiai állapotfelmérésre kerül sor, melynek költségét az árak oldalon részletezzük.

A kezelés során felmérik a kiindulási helyzetet, ami az úgynevezett tasakméréssel történik. Egy speciális műszerrel minden fog mellett megmérik milliméterben a tapadásveszteséget, ami megmutatja, milyen mértékben szívódott fel a csont. A tasakmélység változásán mérhető a betegség későbbi javulása, vagy előrehaladása.

Fogkőeltávolítás

Ezután kerül sor a professzionális fogtisztításra, a kürettálás részeként a fogkő eltávolítására, a fogtömések polírozására, és az otthoni tisztítást megnehezítő, a lepedék megtapadását elősegítő koronaszéleknek, töméseknek a lesimítására.

Az íny feletti és az íny alatti fogkövet is el kell távolítani. Az íny feletti fogkövet elsősorban ultrahangos depurátorral végzik, míg az íny alatti fogkő eltávolítása főként kézi műszerekkel történik, ezt nevezik kürettálásnak.

A CityDent rendelőjében, csomagszolgáltatásban igénybe vehető ultrahangos fogkőeltávolítás sópolírral, mely az alkalom számától függően 24-28.000 forintba kerül érzéstelenítéssel.

A tasakok megszüntetése

Súlyosabb esetben a fogkő eltávolítása és a polírozás sem gyógyítja meg a fennálló fogágybetegsét, a fogak mellett kialakult tasakok kitisztítására is szükség van. Ezt speciális küret kanalakkal, vagy a tasakok gyógyszeres pakolásával végzik, kémiailag is csökkentik a tasakok csíraszámát a speciális tasakkezelő folyadékokkal, melyek meggátolják a lepedék újraképződését. Szükség esetén antibiotikum kúrát is alkalmaznak.

Amikor műtétre van szükség

Parodontológiai regeneratív műtétre csak a legsúlyosabb esetekben van szükség. A beavatkozás keretében a tasakokból eltávolítják a gyulladt szöveteket, a már elpusztult csontokat csontpótló anyaggal pótolják, így a fog visszanyeri megtámasztását, ismét rögzül.

A műtétet akár hónapokig tartó parodontológiai kezeléssorozat előzi meg. A kezelés segítségével a már mozgó fogak is újra rögzülhetnek.

Mozgó fogak sínezése

Amennyiben a mozgó fogak a gyulladás felszámolásával mégsem erősödnek meg, szükség lehet sínnel való rögzítésükre is. A sínezéssel a terhelést oszlatják el a fogak között. A fogak összeköthetők fényre kötő anyaggal, melyet egy erős rostszál erősít meg. Végleges pótlásként a híd is betöltheti a sínfunkciót. Elengedhetetlen, hogy a sín ne gátolja a beteg mindennapi szájhigiéniás rutinjának hatékonyságát, sima felszínű, a parodontális elveknek megfelelő, jó széli záródású, könnyen tisztítható legyen.

A CityDent rendelőjében a fogak sínezése adhezív technikával történik, melynek aktuális költségeit az árak oldalon részletezzük.

Nem szabad félvállról venni!

A fogak szuvasodása mellett a foghiányért a legtöbb esetben a fogágygyulladás tehető felelőssé. A fogágybetegség tasakjai gócként, csomóként is jelentkezhetnek a szájban. Ilyenkor már a fogmosással is ártunk egészségüknek! A dörzsölés hatására ugyanis a tasakokban lévő baktériumok a véráramba kerülnek, olyan távoli szerveket betegítve meg, mint a szív, a tüdő, a vesék, az ízületek. Kutatásokkal igazolták, hogy a hosszú ideje fennálló fogágygyulladás súlyosbítja a cukorbetegség tüneteit, szív és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat, valamint akár koraszüléshez is vezethet!

Otthoni prevenció

Mivel a dohányzás súlyos rizikófaktora a fogágymegbetegedéseknek, a végleges gyógyulás érdekében az érintetteknek érdemes leszokni káros szenvedélyükről. Emellett oda kell figyelni a helyes és teljeskörű szájápolásra, a helyes fogmosási technika mellett fogköztisztító (intermediális) kefe és a csíraszámot csökkentő szájvíz használata is javasolt. Fennálló fogágybetegség mellett az otthoni fogápoláson túl szükség van a rendszeres professzionális szájhigiéniás kezelésre, fogkőeltávolításra is.