A csúsztatós fogpótlás a részlegesen kivehető, kombinált fogpótlások közé tartozik, a kivehető és a rögzített pótlás ötvözete. Készítése akkor válik szükségessé, ha a hátsó rágófogak el lettek távolítva, így nincs hátsó pillérfog, amin megfelelően rögzülhetne egy fix hídpótlás. Ilyen esetekben a még meglevő elülső fogakat összefogják egy egységbe: csiszolást követően készül rájuk egy felragasztott, fixen rögzülő hídpótlás és ezen hídpótlás végein található egy-egy dokkoló egység, úgynevezett finommechanikai rögzítőelem, amelynek segítségével a kivehető fogpótlás csatlakozik. Ezzel a kivehető pótlással történik a hiányzó, hátsó fogak pótlása.

A részlegesen kivehető pótlások aszerint csoportosíthatóak, milyen módon csatlakoznak a fogakhoz, vagy az implantátumhoz, és milyen rejtett finommechanikai elhorgonyzó elem alkalmazásával érik el a megfelelő stabilitást.

Fix és esztétikus

A csatlakozás módja – tehát a dokkoló egység formája – szerint beszélhetünk csúsztatós és gömbretenciós elhorgonyzásról.

Gömbretenciós elhorgonyzás esetében a meglévő elülső fogakra rögzített híd készül, a kivehető rész a híd két végén található gömbfejekre csatlakozik.

A csúsztatós elhorgonyzás esetében a híd végén nem gömbfejek, hanem speciális kialakítású, függőleges sínek találhatóak, amelyekre a kivehető fogpótlás illeszkedik. Rejtettsége miatt esztétikus megoldást is jelent a foghiány pótlására.

Hátránya, hogy a megmaradó fogakat előzetesen le kell csiszolni és egy fix hídpótlással borítani, hogy a kivehető fogsor okozta fokozott terhelést a megmaradt fogakra egyenletesen adja át. Bizonyos esetekben nem készülhet csúsztatós fogpótlás. A gyenge, tömött, kopott fogak, egy fennálló fogágybetegség, vagy korábbi gyökérkezelés, de akár csapos fogak megléte is meghiúsíthatja a részlegesen kivehető, kombinált fogpótlás e típusának készítését.

 

A részlegesen kivehető, kombinált fogpótlás részei

A kombinált fogpótlás 3 fő részből áll: a fém alaplemezből, a műínyből és a porcelán- vagy akrillát műanyagból készült műfogakból. A fém alaplemez, ahogyan az a nevében is benne van adja a kivehető rész alapját. A fogatlan ínyre fekszik fel és a felső fogművek esetén tartalmaz egy összekötő elemet, amely átível a szájpadláson. Az alsó fogművek esetén az alsó fogak mögött és a nyelv előtt található egy fém összekötő elem.

A műíny feladata, hogy biztosítsa az alsó és a felső ajak megfelelő kontúrját, valamint ebben vannak rögzítv