A csúsztatós fogpótlás a részlegesen kivehető, kombinált fogpótlások közé tartozik, a kivehető és a rögzített pótlás ötvözete. Készítése akkor válik szükségessé, ha a hátsó rágófogak el lettek távolítva, így nincs hátsó pillérfog, amin megfelelően rögzülhetne egy fix hídpótlás. Ilyen esetekben a még meglevő elülső fogakat összefogják egy egységbe: csiszolást követően készül rájuk egy felragasztott, fixen rögzülő hídpótlás és ezen hídpótlás végein található egy-egy dokkoló egység, úgynevezett finommechanikai rögzítőelem, amelynek segítségével a kivehető fogpótlás csatlakozik. Ezzel a kivehető pótlással történik a hiányzó, hátsó fogak pótlása.

A részlegesen kivehető pótlások aszerint csoportosíthatóak, milyen módon csatlakoznak a fogakhoz, vagy az implantátumhoz, és milyen rejtett finommechanikai elhorgonyzó elem alkalmazásával érik el a megfelelő stabilitást.

Fix és esztétikus

A csatlakozás módja – tehát a dokkoló egység formája – szerint beszélhetünk csúsztatós és gömbretenciós elhorgonyzásról.

Gömbretenciós elhorgonyzás esetében a meglévő elülső fogakra rögzített híd készül, a kivehető rész a híd két végén található gömbfejekre csatlakozik.

A csúsztatós elhorgonyzás esetében a híd végén nem gömbfejek, hanem speciális kialakítású, függőleges sínek találhatóak, amelyekre a kivehető fogpótlás illeszkedik. Rejtettsége miatt esztétikus megoldást is jelent a foghiány pótlására.

Hátránya, hogy a megmaradó fogakat előzetesen le kell csiszolni és egy fix hídpótlással borítani, hogy a kivehető fogsor okozta fokozott terhelést a megmaradt fogakra egyenletesen adja át. Bizonyos esetekben nem készülhet csúsztatós fogpótlás. A gyenge, tömött, kopott fogak, egy fennálló fogágybetegség, vagy korábbi gyökérkezelés, de akár csapos fogak megléte is meghiúsíthatja a részlegesen kivehető, kombinált fogpótlás e típusának készítését.

 

A részlegesen kivehető, kombinált fogpótlás részei

A kombinált fogpótlás 3 fő részből áll: a fém alaplemezből, a műínyből és a porcelán- vagy akrillát műanyagból készült műfogakból. A fém alaplemez, ahogyan az a nevében is benne van adja a kivehető rész alapját. A fogatlan ínyre fekszik fel és a felső fogművek esetén tartalmaz egy összekötő elemet, amely átível a szájpadláson. Az alsó fogművek esetén az alsó fogak mögött és a nyelv előtt található egy fém összekötő elem.

A műíny feladata, hogy biztosítsa az alsó és a felső ajak megfelelő kontúrját, valamint ebben vannak rögzítve a műfogak.

A csúsztatós fogpótlás elkészítésének menete

A csúsztatós fogpótlás elkészítésének menete minimum 5 alkalmat jelent. Először a fogak előkészítése történik meg, amely áll a szükséges pillérfogak gyökérkezeléséből. Ezt követi a lenyomatvétel az előkészített fogakról. Második alkalommal történik meg a hídváz próbája és ekkor állítják be a készülő fogsor magasságát is. Harmadik lépésben az elkészült hídpótlás alakja, színe kerül ellenőrzésre, majd újabb lenyomatvétel következik a kivehető rész elkészítéséhez. Negyedik alkalommal ellenőrzik a fogtechnikus által a kivehető részre készített műfogakat, az azt hordozó műínyt és az alaplemezt. Ötödik alkalommal, az “utolsó” rendelői vizit, amely során az elkészült kivehető részt átadásra kerül a páciensnek, valamint a hídpótlást is végleges ragasztóval rögzítik a fogcsonkokon. Ekkor történik a fogsor zárodásának ellenőrzése és a finombeállítás is, mely során ellenőrzik a műfogak illeszkedését az alsó és felső szemben található fogpárjukhoz. Szintén ekkor történik meg a páciens felkészítése és oktatása, hogyan kell megszoknia új műfogsorát. Hogyan kell gyakorolni a beszédet az új műfogsorral. A fogsor átadását követően a páciensek pöszítenek, így bizonyos hangok kiejtését újra kell tanulniuk a fogsor viselésével. Ez a tanulási folyamat egyénenként változó ideig tart. A szavak helyes kiejtésének újra tanulása 1-2 hétig is eltart. Van akinél ez a folyamat gyorsabb és néhány nap alatt már ugyan úgy ejti ki a a szavakat a fogsort viselve, mint nélküle. Szintén ekkor történik az – egyik legfontosabb teendő – oktatása, hogy hogyan tudja a páciens tisztán tartani kivehető fogpótlását. A tisztán tartás azért is nagyon fontos, mert a kivehető rész műanyag felületén könnyen megtapad a gomba és a nem megfelelő ápolás következtében gombás fertőzést kaphat a páciens, amely a szájnyálkahártya élénk piros elváltozásával jár azon területeken, ahol a kivehető rész az ínyre felfekszik.

Az átadást követő néhány nap múlva további vizitekre rendelik vissza a pácienst, hogy a kombinált, kivehető fogpótlásának viselését megkönnyítsék. Az átadást követően a használat, rágás hatására kialakulhatnak olyan pontok, ahol a kivehető rész töri, nyomja az ínyt. Ezeket  korrigálják, valamint ellenőrzik hogyan tudja a páciens tisztán tartani a fix hídpótlásának fogközeit.

Keresse fel implantológia szolgáltatásunkat, ide kattintva!