Fog gyulladás, gyökérkezelés

A fog belsejében futó erek és idegek válasza a külső ingerek hatására, mint ütés, extrém hideg vagy extrém meleg, az a gyulladás, melyet végül általában gyökérkezelés követ. Akár egy kezeletlen fogszuvasodás is előidézhet fogbélgyulladást, amit a köznyelv gyulladt fogként definiál. A fog gyökércsatornájába kerülő baktériumok által előidézett gyulladás, nem csak fájdalmat okozhat, súlyos esetben fogvesztéssel járhat. A hideg, meleg ételekre, italokra való érzékenység, a fog elszíneződése, a rágáskor, harapáskor jelentkező fájdalom mind a gyulladás tünete lehet. A nem kezelt gyulladás a szervezetben gócként van jelen és súlyos esetben akár bőrgyógyászati vagy nőgyógyászati tüneteket is kiválthat. A gyulladt foggyökér kezelése során mindenekelőtt el kell távolítani a gyulladt szövetet. Ez történhet fogmentő gyökérkezelés, mely során csak a gyulladt fogbelső kerül eltávolításra, illetve gyors és fájdalommentes foghúzással is. Utóbbi esetben célszerű mielőbb gondolni a fogpótlásra is.

A fogmentő gyökérkezelés

A CityDent rendelőiben a saját fogak megtartását, a fogmentő gyökérkezelést részesítik előnyben, amennyiben a kezeléssel a fog tartósan megmenthető.. A gyökérkezelést a legkorszerűbb technika alkalmazásával, fájdalommentesen végezzük.

Alapos szájvizsgálatra kerül sor: a diagnosztika során a páciens fogállományáról röntgen felvételek készülnek szükség eseten fogászati CT felvétel is készül, mely alapján, figyelembe véve a beteg panaszait, megállapítható a gyökérkezelés tényleges szükségessége.

A gyulladás megszüntetése és az eredeti fog megtartása érdekében, a gyökérkezelés során a fogbélüreg tartalma kerül eltávolításra. A fog belső megtisztítása után, a gyökércsatornát gyökérkezelő tűk segítségével feltágítják és alaposan fertőtlenítik, majd gyógyszeres gyökértöméssel látják el. Amennyiben az első kezelést követő 7 nap múlva a fog panasz- és fájdalom mentessé válik a gyökércsatornába végleges gyökértömő anyag kerül. Egyszerű hasonlattal a gyökértömő anyag úgy viselkedik, mint a borospalack tetején a parafa dugó: hermetikusan lezárja, elszigeteli a gyökércsatorna végén található apró nyílást, amely a belső szervezetünkbe vezet, a szájüregtől és nyáltól, amelyben hozzávetőlegesen 500 féle baktériumfaj él.

A gyökérkezelés előnyei a foghúzással szemben, egyfelől a fogmegőrzés, melynek állapota megfelelő szájhigiéniával még hosszú ideig fenntartható. Másfelől, segítségével könnyen orvosolható a gyulladás, a kezelést követően hamar megszűnik a heves, lüktető fájdalom. A fog érzékenységére  néhány napig lehet panasz a kezelést követően.

Ha nincs más megoldás, csak a foghúzás

A foghúzást a CityDent rendelőjében szájsebész szakorvos végzi helyi érzéstelenítéssel, így ez a rutinkezelés is teljesen fájdalommentesen és a legnagyobb körültekintéssel történik.

Igaz, hogy sokakat lelkileg visel meg saját foguk elvesztése, de a beavatkozás és gyógyulási időszakot követően, mód nyílik az elveszített fog esztétikus fogpótlásra is. Különösen, ha fogágybetegség miatt került sor foghúzásra, fontos, hogy a fogpótlás mielőbb megtörténjen, az új fog átvehesse a régi funkcióját és helyét a teljes fogsorban. A foghúzást követő 3 hónap elteltével lényegesen könnyebb és problémamentesebb is a foghiány pótlása, mintha erre csak a későbbiekben kerülne sor.

A gyógyulási időszakot gyorsíthatjuk, ha a bevatakozás után odafigyelünk néhány dologra: A foghúzást követően néhány napig kerüljük a tejtermékek, a cukor, az alkohol, és a koffeintartalmú italok fogyasztását, mérsékeljük dohányzásunkat. Ha a fájdalom megkívánja, fájdalomcsillapítót szedhetünk, illetve a fájdalmas terület óvatos hűtésére, jegelésére is szükség lehet. A szájban keletkező seb környékét ne piszkáljuk, a sebből a véralvadékot ne öblögessük ki, mivel a kihúzott fog helyén keletkező véralvadék elzárja a sebet és meggátolja, hogy a baktériumok a csont felszínére tapadva nem kívánt fertőzést idézzenek elő. A sebet a szakorvos fertőtleníti, szivaccsal vagy fertőtlenítő tablettával látja el, alkalmanként a seb varratokkal történő lezárására is sor kerülhet, nehogy a véralvadék elmozduljon. Varratszedésre a beavatkozást követő első héten kerül sor, ezután már a fogpótlás lépései is megtervezhetőek., amely történhet a hagyományos hídpótlás készítésével vagy a modern implantátum beültetésével.