Fog gyulladás, gyökérkezelés

A fog belsejében futó erek és idegek válasza a külső ingerek hatására, mint ütés, extrém hideg vagy extrém meleg, az a gyulladás, melyet végül általában gyökérkezelés követ. Akár egy kezeletlen fogszuvasodás is előidézhet fogbélgyulladást, amit a köznyelv gyulladt fogként definiál. A fog gyökércsatornájába kerülő baktériumok által előidézett gyulladás, nem csak fájdalmat okozhat, súlyos esetben fogvesztéssel járhat. A hideg, meleg ételekre, italokra való érzékenység, a fog elszíneződése, a rágáskor, harapáskor jelentkező fájdalom mind a gyulladás tünete lehet. A nem kezelt gyulladás a szervezetben gócként van jelen és súlyos esetben akár bőrgyógyászati vagy nőgyógyászati tüneteket is kiválthat. A gyulladt foggyökér kezelése során mindenekelőtt el kell távolítani a gyulladt szövetet. Ez történhet fogmentő gyökérkezelés, mely során csak a gyulladt fogbelső kerül eltávolításra, illetve gyors és fájdalommentes foghúzással is. Utóbbi esetben célszerű mielőbb gondolni a fogpótlásra is.

A fogmentő gyökérkezelés

A CityDent rendelőiben a saját fogak megtartását, a fogmentő gyökérkezelést részesítik előnyben, amennyiben a kezeléssel a fog tartósan megmenthető.. A gyökérkezelést a legkorszerűbb technika alkalmazásával, fájdalommentesen végezzük.

Alapos szájvizsgálatra kerül sor: a diagnosztika során a páciens fogállományáról röntgen felvételek készülnek szükség eseten fogászati CT felvétel is készül, mely alapján, figyelembe véve a beteg panaszait, megállapítható a gyökérkezelés tényleges szükségessége.