Sok szülő számára fejtörést okoz, hogy az összes tejfog elveszítése után létezik-e olyan fogászati eljárás, mellyel az édességkedvelő gyerek “csontfogait” nagyobb biztonságban tudhatná. Számukra nyújt megoldást a barázdazárás, mellyel a komolyabb fogászati problémák kialakulása már gyermekkorban megelőzhetővé válik.

Láthatatlan és egyáltalán nem fáj

A fogbarázdák a kisőrlő és a nagyőrlő fogak rágófelületén található apró kis bemélyedések, egyénenként változó mélységgel. Azoknál, akik mélyebb barázdákkal rendelkeznek, nagyobb eséllyel alakul ki rágófelszíni szuvasodás. A barázdazárás nem jár fájdalommal, így nem tesszük ki traumának gyermekünket. Alkalmazásához nem kell érzéstelenítő injekciót adni, a szájnyitáson kívül nem jár semmilyen kellemetlenséggel. Emellett nagyban segít, hogy gyermekkorban megismertessük, hozzászokassuk gyermekeinket a fogorvosi rendelő egyedi miliőjéhez, sajátos “szagához”. Ezért is érdemes a prevenciós eljárás mellett dönteni és barázdazárást elvégeztetni, az esztétikus, folyékony tömőanyag, mellyel a mélyedéseket feltöltik, később sem fog zavart okozni, hiszen teljességgel fogszínű.

A barázdazárás menete

A barázdazárás során a fogbarázdák kerülnek feltöltésre egy megfelelően záró, speciális anyaggal, meggátolva az ételmaradékok megtapadását. Barázdazárásra az utolsó tejfog elveszítése után néhány hónappal kerülhet sor, ilyenkor a fogorvos a konzultáció sor