Sok szülő számára fejtörést okoz, hogy az összes tejfog elveszítése után létezik-e olyan fogászati eljárás, mellyel az édességkedvelő gyerek “csontfogait” nagyobb biztonságban tudhatná. Számukra nyújt megoldást a barázdazárás, mellyel a komolyabb fogászati problémák kialakulása már gyermekkorban megelőzhetővé válik.

Láthatatlan és egyáltalán nem fáj

A fogbarázdák a kisőrlő és a nagyőrlő fogak rágófelületén található apró kis bemélyedések, egyénenként változó mélységgel. Azoknál, akik mélyebb barázdákkal rendelkeznek, nagyobb eséllyel alakul ki rágófelszíni szuvasodás. A barázdazárás nem jár fájdalommal, így nem tesszük ki traumának gyermekünket. Alkalmazásához nem kell érzéstelenítő injekciót adni, a szájnyitáson kívül nem jár semmilyen kellemetlenséggel. Emellett nagyban segít, hogy gyermekkorban megismertessük, hozzászokassuk gyermekeinket a fogorvosi rendelő egyedi miliőjéhez, sajátos “szagához”. Ezért is érdemes a prevenciós eljárás mellett dönteni és barázdazárást elvégeztetni, az esztétikus, folyékony tömőanyag, mellyel a mélyedéseket feltöltik, később sem fog zavart okozni, hiszen teljességgel fogszínű.

A barázdazárás menete

A barázdazárás során a fogbarázdák kerülnek feltöltésre egy megfelelően záró, speciális anyaggal, meggátolva az ételmaradékok megtapadását. Barázdazárásra az utolsó tejfog elveszítése után néhány hónappal kerülhet sor, ilyenkor a fogorvos a konzultáció során eldönti, hogy elég mélyek-e a barázdák a későbbi fogproblémák végleges megelőzéséhez. A mély barázdákban ugyanis könnyebben tapadnak meg a baktériumok és okoznak az idő előrehaladtával fogszuvasodást.

A beavatkozásra a gyermek 6-8 éves kora körül érdemes sort keríteni, de fontos, hogy a kis- és nagyőrlő fogak ne legyenek idősebbek három évnél. Igaz, a barázdazárást felnőttkorban is választhatjuk, kezdődő szuvasodás esetén vagy olyan betegségek tartós fennállásakor, mint például a reflux, amikor a visszaáramló sav roncsolja a fogzománcot, veszélyezteti fogaink épségét, de ilyenkor már kiterjesztett barázdazárásra lesz szükségünk.

Kiterjesztett barázdazárás

A kiterjesztett barázdazárás abban az esetben lehet indokolt, ha a fogszuvasodás éppen csak elkezdődött, segítségével egészségesen tartható a fog rágófelszíne, habár a fogak oldalán nem nyújt védelmet a szuvasodás ellen. A beavatkozás elvégzése előtt érdemes továbbá azt is figyelembe venni, hogy félévenkénti fogászati kontrollt von maga után.

Mikor lehet szükségünk kiterjesztett barázdazárásra??

Árulkodó jel lehet a kisőrlő és nagyőrlő fogak fogbarázdáinak elszíneződése, melyet nincs az az erős fogtisztítás,mely képes lenne eltávolítani. Ha a barázdák mélyén már szuvasodik a fog, fogtömésre kerül sor. A

A barázdazáráshoz használt speciális anyagok

Az alaposan megtisztított fogat szárítás után egy a fogzománc felszínét enyhén maró hatású zselészerű anyaggal, 37%-os foszforsavval kezelik, mely teljesen ártalmatlan fogainkra, de lehetővé teszi, hogy a speciális tömőanyag megtapadjon fogaink felszínén.

Erre az érdessé vált felszínre viszi föl a fogorvos a fényre kötő barázdazáró anyagot , melyet  egy 20 másodperces megvilágítás követ. A  barázdazáró anyag színe enyhén fehér,A barázdazáró anyag fluoridot tartalmazó tömőanyag , melynek  előnye, hogy a barázdazárást követően folyamatosan adja le a fluoridot fogaiknak, így plusz védelmet biztosít a fogszuvasodás megelőzésére.