preloder

Csontpótlás

//Csontpótlás

A CityDent rendelőjében az implantációs műtétek előtt a beteg szájüregéről 3D-s CT felvétel készül, mely alapján a szájsebész szakorvos megállapítja, hogy a páciens esetében szükség van-e a csontpótló műtétre.

Tartós foghiány esetén a csont, melyre nem hat a rágás ereje, elkezd felszívódni. Minél hosszabb ideig marad kezeletlen a foghiány, annál nagyobb a veszélye, hogy a későbbi implantáció előtt elkerülhetetlenné válik a csontpótló műtét. A csontpótlás ma már rutinműtétnek számít, így minimális a műtéti kockázat, valamint a beavatkozás   nem jár fájdalommal, azonban az  implantátum beültetés sikeressége múlik rajta.

Ha az állcsont nem elég magas vagy széles, a páciens meglévő csontállománya nem megfelelő, így csontpótlás nélkül nem tudja befogadni az implantátumot. Nemcsak a fogvesztés, hanem huzamosabb ideje fennálló fogágybetegség vagy csontritkulás is vezethet olyan mértékű csontállomány veszteséghez, mely implantátum beültetés előtt megkívánja a csontpótló műtét szükségességét.

A meglévő csontállomány csontpótló anyaggal való kiegészítésére több alternatíva is kínálkozik. Lehetőség van állati eredetű csontszövet, emberi eredetű csontszövet alkalmazására, vagy szintetikus csontpótló anyag alkalmazására, valamint nagymértékű csontvesztés esetében a csontállomány pótolható a páciens saját csontszövetével is a csonthiány mértékének függvényében. A csontpótló anyagok nem csak a csont mennyiségét pótolják, hanem a csontképződés folyamatát is elősegítik, úgy hogy a környező csontsejteket csontszövet előállítására serkentik

Saját csont vagy más csontpótló anyag?

A csontpótló anyagokat származási helyük és kémiai összetételük szerint szokták csoportosítani. A csontpótló anyag kiválasztását a csonthiány mértéke mellett meghatározza az is, melyik állcsonton kerül sor a tényleges implantációra.

A saját csont előnye, hogy kiterjedtebb csonthiány esetében a csontpótló anyagok nem képesek beépülni, így ezekben az esetekben a saját csont az egyetlen lehetőség, amellyel helyreállítható a csonthiány. .

Kisebb csonthiányok pótlására a saját csont vételének donor területe az alsó állkapocs állcsúcs körüli területe, a bölcsességfog mögötti területe vagy a felső állcsont bölcsességfog mögötti területe lehet. Ezen beavatkozások helyi érzéstelenítésben, ambuláns módon a CityDent rendelőjében végzik el szakorvosaink.

Nagyobb csonthiányok pótlására a csípólapát, a sípcsont térdkalács alatti területe vagy a koponyacsont szolgálhat. Ez utóbbi beavatkozások csak kórházifekvő osztályon végezhetőek el, altatásban.

Arcüreg emelés/Sinus lift

Amennyiben a felső rágófogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe, nagy mennyiségű csontveszteséget okozhat az eredeti fog elvesztése. A felső állcsont esetében a fogbeültetés előtt gyakran szükség van az arcüreg alapjának megemelésére, az úgynevezett sinus liftre. Az arccsonton létrehozott csontablak beemelése után a csontpótló anyag ekkor a nyálkahártya és az arcüreg alapja közé kerül behelyezésre.

Az arcüreg emelés során az arcüreg  alsó fala kerül kiegészítésre, megvastagításra , a csontpótló anyag leggyakrabban saját csontból vett csontforgács és gyorsan beépülő, bio csontpótló anyag keveréke.

Ha az arcüreg emelés műtét kis mennyiségű csontpótló anyagot igényel, akkor van rá esély, hogy a csontpótlás és az implantáció szerencsés esetben akár egy kezelés alatt is végrehajtható. Jelentős mennyiségű csonthiány esetén azonban, a csontképződés és a becsontosodás féléves időtartamot is igénybe vehet, és csak ezt követően kerülhet sor magára az implantációra.

A csontpótlás menete

A CityDent rendelőjében az implantációs műtétek előtt a beteg szájüregéről 3D-s CT felvétel készül, mely alapján a szájsebész szakorvos megállapítja, hogy a páciens esetében szükség van-e a csontpótló műtétre.

Maga a csontpótló műtét a szájüregen át történik, helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban. A műtét után minden esetben jelentkezik arcduzzanat és fájdalom, mely fájdalomcsillapítóval uralható, és néhány nap alatt mérséklődik ha a páciens betartja az orvosi előírásokat. A csontpótlás után egy ínyplasztikai beavatkozással sor kerül a fogíny restaurálására is.

A csontpótlás eredményeként a beültetett csontpótló anyag 6 hónap elteltével a csonttal egyenértékű szilárdságú lesz, melyben az implantációs fogpótlás biztonságosan rögzülhet. A beültetett implantátum műgyökér stabilitásáért is felel, mely a csontpótlás után már szilárd alapba kerülhet beültetésre.

Az implantátum beültetése mindig együtt jár csontpótlással is?

Az esetek nagy számában, igen. A fog eltávolítása, majd annak implantátummal történő pótlása között a legtöbb esetben évek telnek el. Ez idő alatt a állcsont csontszövete – mely a foggyökeret tartotta – jelentősen elsorvad. Ezért újra kell építeni, hogy az implantátumot befogadhassa.

Mennyi idő telik el mire a foghiány helyére implantátumon rögzülő korona kerül?

Ez egyénenként változó, főképp attól függ, hogy mennyi csontszövet áll rendelkezésre az implantátum beültetéshez. Ideális esetben az implantátumot befogadó állcsont szövete nem sorvadt, nem szükséges pótolni. Ilyenkor 4 hónapot vesz igénybe, hogy a foghiányt, implantátumra rögzített koronával pótoljuk. Amennyiben csontpótlásra is szükség van a foghiány teljes rehabilitációja 7 hónapot vesz igénybe. Bonyolultabb esetekben, amikor nem csak a hiányzó csontot pótoljuk, hanem a hiányzó lágy szöveteket – fogínyt – is akkor akár 1,5 évet is igénybe vehet a teljes kezelési idő.

2018-01-10T14:47:39+00:00